Konstantin

Domingóé a 84. csillag

2008.07.22. 00:00

Programkereső

A 23 tagú „zsűri” döntése alapján, amelyben operaigazgatók, zeneszerzők és a Bécsi Zenebarátok Egyesületének főtitkára egyaránt megtalálhatók, a spanyol tenor-karmester kapott csillagot a hírességek bécsi sétányán. A Kärtnerstrassén Domingo Carl Czerny mellé került.
aac04e06-d80b-4ca1-af5b-9dea85d5c3bf

A hollywoodi Walk of Fame mintájára 2002-ben indította el kezdeményezését a Vereinigte Bühnen, az osztrák főváros tulajdonában levő vállalkozás, amely a Ronacher Theater és a Raimund Theater musicalszínházakat, valamint a két éve operaként funkcionáló Theater an der Wient működteti. A Wiener Musikmeilén (’Bécsi Zenemérföld’) Claudio Abbadótól Alexander von Zemlinskyig a klasszikus zene legnagyobbjainak 1x1 méteres márványcsillagjai mellett sétálhatunk el.

Az 1941-ben Madridban született José Plácido Domingo Embil szülei zarzuelaénekesek voltak. A család 1949-ben emigrált Mexikóba élt, és a mexikóvárosi operában debütált Verdi Rigolettójában tízévesen, Borsa szerepében Plácido Domingo. 1962 és 1965 között Tel Avivban dolgozott, innen utazott New Yorkba, a New York City Operába, ahol nemzetközi karrierje kezdődött Alberto Gisasteras Don Rodrigo című operájában. Az olaszországi labdarúgó-világbajnokságra összeállt Három tenor formációban az operák iránt kevéssé érdeklődők is megtanulták a nevét. Domingo washingtoni National Opera és a Los Angeles Opera igazgatója és egyre többet vezényel.