Dezső

Olajozott operafelújítás

2008.07.22. 00:00

Programkereső

David H. Koch 17 milliárdos vagyonával az Egyesült Államok tizedik leggazdagabja, New York City állandó lakosai közül pedig nincs olyan, aki nála tehetősebb lenne. Az olaj- és gáziparban érdekelt vállalkozó jó lokálpatriótaként tíz év alatt százmillió dollárral járul hozzá a New York City Opera és a New York City Ballet társulatainak otthont adó épület felújításához.
cba73865-fa99-4c20-b739-cff696ed5f63

A Lincoln Center renoválására adakozók közül Koch csekkjén áll a legnagyobb összeg. A gesztusért cserébe, köszönetképpen, a színház neve ősztől David H. Koch Theater lesz. "Itt szeretnek engem, és én is szeretem őket" – indokolta a névadó adományát.

Az 1964-ben megnyitott épület terveit George Balanchine-nak és Lincoln Kirsteinnek igényei alapján a Philip Johnson Associates építésziroda készítette el. Azóta állaga leromlott, a felújítási munkák költségei mintegy 200 millió dollárt tesznek ki. A projekt első részeként új székek kerülnek a nézőtérre, kicserélik a szőnyegeket, megnövelik a zenekari árkot, megújul a színpad világítása és korszerűsítik a hangosítást. A második fázisban a közönségforgalmi terek és az öltözők szépülnek meg.