Hella

A Majom éve?

2008.07.23. 00:00

Programkereső

A londoni Királyi Operaház bemutatója után hamarosan megjelenik a Blur és a Gorillaz kapcsán ismertté vált Damon Albarn és Jamie Hewlett Majom: Utazás Nyugatra című operája lemezen is.
eb46130b-1274-468f-9f97-acc50243b3ee

Az ősbemutatót 2007 nyarán tartották a Manchesteri Nemzetközi Fesztiválon, majd az előadás a párizsi Théatre de Chatelet repertoárjára került. A május-júniusi egyesült államokbeli vendégszereplés után a produkció a Covent Garden nyári, az olimpia miatt kínai tematikát követő szezonjában látható.

Ám azok sem tudják azonban megkerülni, hogy találkozzanak az operához készült animációs figurákkal, akik nem kapnak jegyet a Királyi Operaházba, nem érdeklődnek a műfaj iránt vagy épp nem Damon Albarn-rajongók, mivel a BBC pekingi olimpiai közvetítéseihez három rajzolt karakter, Monkey, Pigsy és Sandy is az arcát adja.

Az opera ötlete Chen Shi-Zheng rendezőtől származik, aki a kínai kulturális forradalom alatt született, és 1987-ben emigrált az Egyesült Államokba. Ő még gyerekkorában olvasott egy 16. századi eposzt, amely egy szerzetes zarándoklatát és megvilágosodásának történetét írja le. A szerzetes, akit a Majomkirály véd, Indiába megy, hogy onnan visszavigye Kínába a Szent Írásokat, amelyek segítségével megmentheti az országot a romlástól. Az előadás mandarin nyelvű.