Emma

Az István, a királlyal érkezik a Társulat Szegedre

2008.08.04. 00:00

Programkereső

Az István, a király Szegeden vált színpadi művé az 1983-as bemutatását követő évben. Szörényi Levente és Bródy János műve azóta töretlen népszerűségnek örvend – ezt a jubileumot ünnepli a Szegedi Szabadtéri Játékok előadása.
f18e3bec-7043-41e7-aa72-4ea3fcf2220e

Szikora János koncepciójában, Kovács Yvette Alida jelmezeivel, Csikós Attila díszleteivel és Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával áll színpadra az a csapat, amelynek születését a tévénézők is végigkísérhették A Társulat című show-műsor során. A közkedvelt dalok – mint a Te kit választanál, az Oly távol vagy tőlem, vagy éppen a Szállj fel szabad madár – többek között Feke Pál, Simon Boglárka, Derzsi György, Vadkerti Imre, Herczeg Flóra és Fejes Szandra előadásában szólalnak meg.

A rockoperát a rendező Szikora János megpróbálta a kor szelleméhez igazítva átértelmezni, hiszen – ahogy ő fogalmaz – "az elmúlt 25 év, illetve önmagában maga a rendszerváltás is implikálója annak, hogy a darabot már nem úgy látjuk, mint korábban". Megpróbálja megváltoztatni azokat a berögzült képeket és figurákat, melyek az eltelt években mit sem változtak az emberek fejében. Ilyen megfontolásból választotta ki például Koppány szerepére Vadkerti Imrét, aki teljesen eltérő habitussal rendelkezik, mint Vikidál Gyula, a lázadó első megformálója. A rendező célja, hogy az új nemzedék figyelmét olyan történelmi kérdések felé fordítsa, amelyeket ma nem szokás feltenni.