Konrád, Tivadar

Csárdáskirálynő Domingo módra

2008.08.05. 00:00

Programkereső

A világhírű spanyol operaénekes Placido Domingo, az Eugene Kohn dirigálta Pannon Filharmonikusokkal adott kétszer ötven perces koncertet augusztus 2-án a pécsi Expo Center szabadtéri színpadán.

Placido Domingo

A szuperprodukció megszervezését – amely mintegy százmillió forintba került – a tavalyi José Carreras-koncert motiválta. Próbának sem volt utolsó, hiszen Pécs városa 2010-ben Európa (egyik) kulturális fővárosaként több hasonlóan nagyszabású rendezvénnyel is szeretne majd bemutatkozni. A felkérés elfogadásában egyébként a spanyol tenornál is szerepet játszott, hogy eljutott hozzá Carreras pécsi sikerének híre.

Domingónak ötödik alkalommal tapsolhatott a magyar közönség. Járt már nálunk pályája kezdetén, 30 évvel ezelőtt a Toscával, s legutóbb két éve lépett fel a Puskás Ferenc Stadionban. Mostani koncertje előtt számos programra ellátogatott az énekes: szövetségi kapitányként irányította a Mai Casco Jótékonysági Futball Grand Prix-en a Schumacherrel fellépő pilótaválogatottat, és elutazott Villányba is, ahol borkóstolón és borválasztáson vett részt. Július 31-én kézlenyomatát betonba öntve örökítették meg a pécsi Cella Septichorában, s találkozott Zoránnal is, aki – Domingohoz hasonlóan – tagja a hallásproblémák megelőzéséért és kezeléséért indított, Haer the World, azaz Halld a világot elnevezésű nemzetközi programot népszerűsítő művészek csoportjának.

A szabadtéri koncerten több vendégművésszel fellépő Domingo többek között Verdi-, Puccini-, Wagner-, Berlioz- és Bernstein-műveket adott elő, de felcsendültek kedvelt olasz dalok, zarzuelák, illetve Lehár Ferenc és Kálmán Imre operettjeinek egyes részletei is. Egyik partnerét, a Puerto Ricó-i Ana Maria Martinezt szintén régi ismerősként köszönthette már magyar közönség. A művésznőt Placido Domingo 2002-es megyeri úti koncertjén is hallhattuk már, aki mára már világhírnévre tett szert, hiszen Salzburgban felléphetett a jubileumi Cosí fan tuttéban.

A hangversenyre jegyet váltó hétezer rajongónak mintegy fél órás ráadással, és magyar nyelven előadott Csárdáskirálynő duettel kedveskedett a művész. A koncert végén még a közönséget is megénekeltette a spanyol tenor, hogy mindeközben ő nyugodtan táncra perdülhessen Ana Mariával. S talán a művész hazánk iránti szeretetét is mutatja, hogy – a 2002-es koncerthez képest – ezúttal nem sztárallűrjeitől visszhangzott a magyar sajtó, hanem a nézők elégedettségétől.