Konrád

Szépírói, drámaírói, filmrendezői mesterkurzusok a Magyar Író Akadémián

2008.08.25. 00:00

Programkereső

A MÍA nem hagyományos egyetemi képzés, hanem egyfajta mesterkurzus, ahol a hallgatók találkozhatnak és konzultálhatnak az irodalom professzionális művelőivel, segítségükkel fejleszthetik íráskészségüket, kibontakoztathatják szépírói ambícióikat.
bbb39157-7ec5-432a-a385-0dcdb03b8791

Az oktatói névsorban Balla Zsófia, Békés Pál, Bódis Kriszta, Csukás István, Grecsó Krisztián, Háy János, Jókai Anna, Karafiáth Orsolya, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Márton László, Orbán János Dénes, Sárközi Mátyás, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina is szerepel. Az első szemeszterben az előadók beszélnek az írás technikai kérdésein túl többek között az alkotások születéséről és kulisszatitkairól, személyes életútjukról, az irodalmi piacon való érvényesülésről. Azok, akik folytatni szeretnék a tanulmányaikat, a második, kisebb csoportokban induló szemeszterben már azt is megmutathatják, hogyan alkotnak ők, s tudásukat ismert művek és saját írásaik elemzésével tökéletesíthetik. A tanulmányok végeztével a Magyar Író Akadémia kiadványban publikálja a hallgatók írásait.

Színházi és drámaírói mesterkurzus

A mesterkurzus beavatás a színház világába. Egyfelől a színházi előadásra alkotott irodalmi szöveg speciális műfaján, a drámán keresztül, másfelől magának a színház természetrajzának feltárásán keresztül. A hallgatók megismerkednek a színházi munka specialitásaival, a drámaírás és a dramaturgia mesterségével. A kurzuson sikeres, gyakorló színházi szerzők, színházi emberek vezetik be a hallgatókat a drámaírás, a dramaturgia, a színházi gondolkodás elveibe és gyakorlatába. Oktatók és szemináriumvezetők: Müller Péter, Forgách András, Békés Pál, Radnóti Zsuzsa, Kárpáti Péter, Spiró György.

Kornis Mihály mesterkurzusa

A VILÁG MINT KÉRDÉS avagy az önálló gondolkodás: Itt vagyok? Ki a másik ember? Ki vagyok én? Legyen-e Isten? Emberré váltunk-e? Az önálló gondolkodás feltételei és következményei. A természet rejtélye. Mit látok? Kit látok? Testiségünk problematikája. A betegségek és az idegállapotok. A pornográfia támadása, avagy az üzleti kényelem. A szeretet, a barátság, a szex és a szerelem. Mi a spontán? És hogyan jó? Hogy kell teremteni? Nem gazdasági vagy politikai hatalom – mi az? Lehetséges? Van-e közélet, és ha nincs, mégis hogyan lehetne? Optimista-e a pesszimista? A jelen helyzet mint csoda.

Filmrendezők mesterkurzusa

A filmrendezők mesterkurzusa nem technikákat oktat, mint inkább szemléletet ad, és testközelbe hozza a filmes szakma legismertebb képviselőit, illetve bepillantást enged műhelytitkaikba, élményeikbe, tapasztalataikba. A mesterkurzus célja, hogy az előadók mintát és példát adjanak saját munkáik és rendezői szemléletük közvetítése által, a filmek születéséről és kulisszatitkairól beszélve, valamint a személyes életutakat, tapasztalatokat bemutatva. Oktatók: Bacsó Péter, Enyedi Ildikó, Jankovics Marcell, Kamondi Zoltán, Koltai Lajos, Makk Károly, Sándor Pál, Szász János, Szomjas György, Tímár Péter, Török Ferenc.

Reklám-kreativitás mesterkurzus

A kurzus látogatása olyan reklámszerető, a reklámkészítés iránt érdeklődők számára ajánlott, akik ügynökségi, vagy ügyfél oldalon szeretnének elhelyezkedni, vagy ezen a szakterületen kívánnak szakmai ismeretekre szert tenni. Oktatók: Simon Bernadett – Well, Nemes Juli, Simon Zoltán - Café Reklám, Tordai Péter - Leo Burnett, Kaszás György – Upgrade, Benesch Ferenc – Ogilvy, Hrutka Róbert, Simon Attila -Café Design, Bognár Tamás – PanMedia, Herendi Gábor.