Konrád, Tivadar

Határon túli mozaikkép

2008.08.26. 00:00

Programkereső

Augusztus 29. és 31. között rendezik meg az Art-mozaik Külhoni Fesztivált a Millenárison, ahol határon túli színészek, zenészek, táncosok és fotósok mutatkoznak be a budapesti közönségnek.
39a37017-dd7d-4c35-8ac7-83e04d7d0a8a

A 2007-ben első alkalommal megrendezett Biennálé – A külhoni magyarok kulturális fesztiválja sikerét követően idén az Art-mozaik háromnapos fesztiválja biztosít lehetőséget a határon túli művészek, hangsúlyosan az amatőr, illetve fiatal alkotók bemutatkozására.

A rendezvény jó idő esetén szabadtéri programokat is kínál az érdeklődőknek. A Millenáris parkjában fellép többek közt a Szabadkai Színitanoda, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Gyermekstúdiója, a Szabadkai Gyermekszínház, a Rozsnyói Meseszínház és az Árgyélus Színház. Az előadások mellett kiállítások és kültéri installációk is megtekinthetők majd, melyek közül különleges, interaktív programnak ígérkezik a kassai Rovás művészeti csoport helyszínen készülő Nibelung gyűrűje című akciófestménye.

A Teátrum minden este egy-egy profi színházi produkciónak biztosít helyszínt. Az első napon mutatkozik be a Vajdasági Tanyaszínház a Hegedűs a háztetőn című előadásával, második este a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház frissen felújított Dekameron című karneváli játéka Vidnyánszky Attila rendezésében, utolsó este pedig a Bezerédi Zoltán rendezte A bor című Gárdonyi-színdarab lesz látható a Komáromi Jókai Színház előadásában. A színházi program az Auguste Rodin szobrai által inspirált Fehér fal című táncelőadással és Szilágyi Nándor Fotó-Vers kiállításához készült performansszal egészül ki.

A Millenáris Fogadója ad helyet az esti könnyűzenei koncerteknek. A Felvidéktől a Vajdaságig érkező fellépők meleltt a műfajokat is sokszínűség jellemzi, jazztől rhythm&bluesig terjed a zenei étlap. És akik ezt tálalják: a Kistehén Tánczenekar, a Peter Lipa Quintet, Harcsa Veronika Quartetje, Ferenczi György és a Rackajam, a Slang, valamint Zuboly playz Jazz címmel Ágoston Béla két zenekara, a Zuboly és az Ágoston Béla Quartet áll össze erre az alkalomra.