Csilla, Noémi

Miniszteri ukáz Katharina Wagnernek?

2008.08.27. 00:00

Programkereső

A Bayreuth-saga újabb fejezetében a bajor gazdasági miniszter és a Bayreuthi Ünnepi Játékok Baráti Köre kritizálja Katharina Wagnert. Az ok: az intendánsjelölt résztulajdona a BF Medien nevű vállalkozásban.
6d6b44bc-be7e-40e1-9e26-1dc30086e17d

A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában Katharina Wagner kevesellte a 40%-os német állami, bajor tartományi, Oberfranken kerületi és Bayreuth városi, valamint a baráti körtől származó hozzájárulást a Bayreuthi Ünnepi Játékok költségvetéséhez. Thomas Goppel miniszter és a baráti kör erre reagálva kifejtették ellenérzésüket Katharina Wagner üzleti érdekeltségeivel kapcsolatban.

Kritikájuk középpontjában a januárban Wolfgang Wagnerrel együtt, 25 000 euró törzstőkével alapított, többek között az online közvetítések jogait birtokló BF Medien GmbH áll, amelyben a fesztiváligazgatásra féltestvérével pályázó Katharina jelenleg 30%-ot, a Bayreuthi Ünnepi Játékok pedig 70%-ot birtokol. A vállalkozás bevételét előadó-művészeti, különösen zenés színházi produkciók és egyéb, abból származó termékek jogai termelik. Goppel véleménye szerint Katharina Wagner ambíciói csak akkor teljesedhetnek be, ha lemond BF Medien-részesedéséről.