Márk

Öt színház, tíz operapremier

2008.08.29. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház mellett a Pécsi, a Miskolci, a Győri és a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a debreceni Csokonai Színház repertoárján szerepelnek operák. Mire számíthatnak a műfaj kedvelői a 2008/2009-es évadban?
b3e64874-a5e5-4b70-add1-328beaca6c7f

Pécsett műsoron marad a Hoffman meséi, új bemutató mindössze egy, Otto Nicolai operája, A windsori víg nők lesz.

Miskolcon február 6-án tartják A sevillai borbély premierjét, a rendező Halasi Imre.

Az idén harmincéves Győri Nemzeti Színházban Erkel Ferenc és Egressy Béni operáját, a Hunyadi Lászlót tűzik műsorra. A bemutató a nemzeti ünnep előestéjén, március 14-én lesz. A főbb szerepeket Soskó András, Nyári Zoltán, Bellai Eszter, Lázin Beatrix, Bede Fazekas Csaba, Schwimmer János és Györgyfi József éneklik.

Novemberben Szegedre figyel a nemzetközi operavilág: a város két hétig ad otthont az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntőjének. November 3-án kezdődik az eseménysorozat az Adriana Lecouvreur premierjével. Cilea művét Michael Sturm állítja színpadra, az előadásban Bouillon hercegnő szerepében Bódi Marianna látható. November 17-ig további négy produkciót tekinthet meg a közönség és a zsűri: a Brémából érkező Raoult (Serge: Beöthy-Kiss László énekli), a rennes-i Vámpírt (rendező: Balázs Zoltán), a New York-i Dicapo Opera előadását, A salemi boszorkányokat (rendező: Alföldi Róbert), valamint a Lukrécia meggyalázását (rendező: Telihay Péter) a gdanski Balti Opera repertoárjáról. A Szegedi Nemzeti Színház további saját bemutatókat is tart. Január 16-án lesz a Figaro házassága, április 24-én pedig a Faust elkárhozása premierje Szabó Máté, illetve Juronics Tamás rendezésében. A trubadúr és az Otello, valamint A kékszakállú herceg vára továbbra is műsoron marad.

A debreceni Csokonai Színház megtartotta a Bánk bán nyári előbemutatóját Gyulán, szeptember 19-től a kőszínház repertoárjára kerül Vidnyánszky Attila rendezése. A címszerepben Kiss B. Attila, Melindát Rácz Rita, Gertrúdot Bódi Marianna, Petúr bánt Bátki Fazekas Zoltán énekli. Novemberben Strauss-premiernek (Egy éj Velencében, rendező: Szűcs Gábor), márciusban a rég várt Schnittke-opera, az Élet egy őrülttel bemutatójának (szintén a színigazgató, Vidnyánszky Attila koncepciójával), májusban pedig Dvorák Ruszalkájával Rudolf Péter operarendezői debütálásának ad helyet a teátrum. Továbbjátszás Donizetti műve, a Lammermoori Lucia, amelyet Marco Spada állított színpadra. Négy alkalommal lesz látható az előadás, Lucia szerepében Bazsinka Zsuzsannával.