Konrád, Tivadar

Felszállt a fehér füst

2008.09.01. 00:00

Programkereső

Bár nem pápát választottak, az érdeklődés legalább akkora volt, mint egy új katolikus egyházfő esetében. A Ki lesz az intendáns? című szappanopera véget ért, a Richard Wagner Alapítvány igazgatótanácsa Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier párosára szavazott.
fa6ffc4c-fd59-4484-942b-cc6450747f92

A 88 éves Wolfgang Wagner több mint fél életét, 57 évet töltött a Zöld Dombon. Az öröklés kérdése már 2001-ben felmerült, amikor az igazgatótanács először próbált nyomást gyakorolni rá, hogy álljon fel a direktori székből, a grémium utódjaként az első házasságából származó lányát, a kulturális menedzserként is ismert, az Aix-en-Provance-i operafesztivál irányításában részt vevő Eva Wagner-Pasquier-t nevezték meg. Wolfgang Wagner azonban hallani sem akart a vezetés átadásáról. Feleségének tavalyi halála után azonban megváltoztatta álláspontját.

A pozícióra többen is bejelentkeztek, összeveszett Niké Wagner és Eva Wagner-Pasquier, előbbi Gerard Mortier-vel, utóbbi a rendezőként is ismert féltestvérével, Katharina Wagnerrel állt össze. Hogy nyerő páros lesznek-e, majd elválik.