Konrád

Balettcsillagok lírai hangulatban

2008.09.11. 00:00

Programkereső

Egészen biztos, hogy egyszeri és megismételhetetlen alkalom a 32 balettcsillag 8 balett-társulat című est, hiszen a magyar balettművészek és –társulatok legjobbjai lépnek fel novemberben a Budapest Kongresszusi Központban.
2f190dbf-dc81-4682-be2a-fad1130ed3a9

Az Amszterdamban dolgozó Nagy Tamás, a bécsi Staatsoperben táncoló Lukács András és a "világjáró" Solymosi Tamás erre az alkalomra jön haza, aki Ledán Eszterrel egy Magyarországon még sosem látott koreográfiát mutat be Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének balettverziójából. Különlegesnek ígérkezik az a Paroni-koreográfia, amelyet Tunyogi Henriett Nagyszentpéteri Miklóssal St. Martin élő zenéjére táncol. Bár az est karakterét a lírai hangulat határozza meg, a vidámságot és az iróniát sincs száműzve a programból, hiszen a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett jeleneténél erre számíthat a néző. Mellettük a Magyar Nemzeti Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Fesztivál Balett, a Magyar Balett Színház Gödöllő, valamint a Bozsik Yvette Társulat lép fel.

A szervezők a rendkívüli gálaestre meghívták azokat a művészeket is, akik megalapozták a magyar balett világhírnevét. A gálán a Seregi László, Hágai Katalin, Orosz Adél, Kun Zsuzsa, Kékesi Mária, Dózsa Imre, Keveházi Gábor, Markó Iván, Szakály György, id. Nagy Zoltán, Végh Krisztina, ifj. Harangozó Gyula, Kaszás Ildikó, Pongor Ildikó, Fodor Antal és Lőcsey Jenő pályafutása előtt filmösszeállítással tisztelegnek.

A gála résztvevői Apáti Bence, Bacskai Ildikó, Bajári Levente, Balássy Szilvia, Boros Ildikó, Cserta József, Dóri István, Gombai Szabolcs, Haller János, Jónás Zsuzsa, Kerényi Miklós Dávid, Keveházi Krisztina, Kozmér Alexandra, Krausz Aliz, Lázár Eszter, Ledán Eszter, Nagy Tamás, Nagyszentpéteri Miklós, Oláh Zoltán, Pap Adrienn, Pátkai Balázs, Popova Aleszja, Schneiderova Linda, Solymosi Tamás, Sóthy Virág, Szegő András, Tunyogi Henriett, Volf Katalin, Weisz Sára.

(2008. november 9., Budapest Kongresszusi Központ
32 balettcsillag 8 balett-társulat)