Sándor, Ede

A célegyenes elején

2008.09.23. 00:00

Programkereső

Két versenyprodukció premierje már sikerrel lezajlott, és az első operaversenyfilmek sugárzására is sor került már. Az Operaverseny és Fesztivál a MezzoTelevízióval döntője november 3-án kezdődik Szegeden.

A megmérettetés különlegessége az, hogy komplex előadói díjakért zajlik, tehát az énekesi teljesítmény mellett a színpadi mozgás és a színészi tehetség egyaránt számít. Az eredetileg húsz versenyszerep eggyel csökkent, így tizenkilenc versenyzőt értékel a kétkamarás zsűri, amelynek maximum öttagú alsóházában a meghívott operaházak igazgatóiból/képviseléőiből áll, a végső döntésben nagyobb súlyt kapó felsőházában pedig a Mezzo Televízió igazgatója, egy nemzetközi hírű énekes és egy nemzetközileg híres rendező foglal helyet. Az idei zsűrik tagjai: Kamara II. – Michael Capasso, a New York-i Dicapo Opera igazgatója, Jerzy Snakowski, a gdanski Balti Opera igazgatója, Alain Surrans, a Rennes-i Opera igazgatója; Kamara I. – Philip de la Croix, Marton Éva, valamint Anatolij Vasziljev. A legjobb férfi és női előadó díja egy önálló est, amelyet 2009. szeptember 21-én mutatnak be és vesznek fel a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A versenyt rendező Armel Produkció alapító partnerei Mezzo Televízió és a Szegedi Szabadtéri Játékok mellett a Szegedi Filharmonikusok és a Pannon Filharmonikusok.

A Theater Bremenben az előző évadban lezajlott már az első premier, Gershon Kingsley és Michael Kunze operája, a Raoul Wallenberg életét feldolgozó Raoul, amelyben Beöthy-Kiss László énekelte Serge szerepét. A Julia Haebler rendezte előadásról a kritika elragadtatott hangon írt: „rendkívüli gyöngyszem”, „nagyszerű rendezés, az emberiség védőbeszéde”, „magával ragadó, megható, mégsem ad felmentést”, „mestermunka”.

54675fc9-8607-43fe-9a5a-6dc63db6a8ce

A New York-i Dicapo Operában szeptember 11-é tartották A salemi boszorkányok bemutatóját. Robert Ward darabját Alföldi Róbert rendezte, aki a sajtótájékoztatón elmondta: az alig háromhetes próbaidőszak intenzitásban felért az itthon szokásos hat-nyolc hetessel, mert két-két hét megspórolható azzal, hogy nem kell az énekesek bizalmának elnyeréséért harcolni, és a munkát valóban onnan lehet folytatni, ahol előző nap abbahagyták.

A Lukrécia meggyalázása című Britten-opera próbái jelenleg is zajlanak. A Telihay Péter által színpadra állított előadást október 17-én mutatják be Gdanskban. „A világ háborúban áll. Lukréciában béke van. Ezért kell meghalnia. Ragaszkodik a békéhez” – fogalmazott Telihay a darabról.

Egy hét múlva indul Rennes-be Balázs Zoltán, hogy A vámpír próbáit elkezdje. A rendezőt Marschner operájának, illetve az annak alapját adó John W. Polidori-novella a Jekyll és Hyde-hoz vagy épp a Batman vs Jokerhez hasonló viszonyrendszere érdekli. „Az előadás meg járja a maga útját” – tette hozzá.

A döntőt a Szegedi Nemzeti Színház versenyprodukciója, az Adriana Lecouvreur nyiltja. Francesco Cilea operáját Michael Sturm rendezi.

Az operaverseny kapcsán a Mezzo Televízióban legközelebb szeptember 26-án és 27-én látható összeállítás: a Nemzeti Filharmonikusok Bartók-hangversenye, valamint a Művésetek Palotájának és Szeged városának bemutatkozó filmjeit sugározzák.