József, Bánk

Alföldi Róbert operasikere New Yorkban

2008.09.29. 00:00

Programkereső

Lecsupaszított, de erőteljes előadás. Alföldi Róbert rendezése John Farrell minimalista díszletében és Daróczi Sándor puritán egyszínű jelmezeivel kevéssel ér el sokat. – A New York-i Dicapo Operában bemutatott Robert Ward-mű, A salemi boszorkányok premierjének kritikáiból válogattunk.
443cc2c6-1220-46bb-978e-080c71427f79

Valamiféle hidegség uralja a színpadot, melynek látványa lenyűgöző és illik a puritán etikához (…) John Farrell díszlete minimalista, de erős. A három felvonásban egy négyzet alakú emelvény dominál számos lyukkal, ahova a színészek leugranak, leesnek, vagy egyszerűen csak benne tartózkodnak. A szereplők kétszer a nézőtér felől lépnek fel a színpadra, a fény pedig erőteljes és sötét, mely folyamatosan változik a zenével. Találó, hogy majdnem az összes színész arca – Tituba és a Proctor házaspár kivételével – félelmetes fehérre van festve és mindannyian fekete ruhát viselnek. Mozdulataik hirtelenek, olykor ijesztőek, de az ismert magyar rendező Alföldi Róbert irányítása alatt mindig szinkronban vannak a súlyos drámaisággal.

A két központi "jó" szereplőt, a Proctor házaspárt meggyőző érzelmességgel játszotta Quinn Hollis és Lisa Chavez. (…) Zeffin Quinn Hollis és Lisa Chavez együttesen mutatják meg a fájdalmas és szimpatikus John és Elizabeth Proctort (…) Elizabeth szerepében Lisa Chavez gazdag, telt hangon énekel és erős kapcsolatot tart a zenével.

Abigailként Marie-Adeline Henry mély, sűrű hangon énekel az alt és a szopránó kiterjedésében. Uralja a hatalmas társulatot, mely szerepének sajátja, ugyanakkor nem kis teljesítmény. Lynne Abeles félelmet keltő, majd elszánt Mary Warrenje lenyűgöző hatású. Abeles is magabiztosan énekel és fegyelmezett hangja még inkább szembeötlő a teátrális játéka tükrében. (…) Marie-Adeline Henry lenyűgözően erőteljes Abigail szerepében, inkább megtévedt semmint rosszindulatú, és Katherine Keyes a gazdag hangú Rebecca Nurseként a darab erkölcsi alappillérjét adja. (...) Michael Bracegirdle csodálatos a hatalomittas bíró szerepében.

(2008. november 9-10., 19:00 A salemi boszorkányok - a Dicapo Opera Theatre produkciója - Szegedi Nemzeti Színház - Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval, döntő
Rend.: Alföldi Róbert; díszlet: John Farrell; jelmez: Daróczi Sándor; versenyszereplők: Zeffin Quinn Hollis, Lisa Chavez, Marie-Adeline Henry, Michael Bracegirdle; Pannon Filharmonikusok - vez.: Pacien Mazzagatti)