Benedek

Fidelio az Operában – nyílt levél és válasz

2008.10.09. 00:00

Programkereső

László Zsuzsa újságíró tegnap egy Kovalik Balázsnak címzett nyílt levelet küldött a Fidelio.hu-nak – a levelet és az érintett válaszát az alábbiakban tesszük közzé.

Tisztelt Kovalik Balázs!

A Fidelio c. Beethoven-opera felújítása kapcsán felháborodott vélemények sokasága került nyilvánosságra. Ön ezeket a véleményeket személye elleni és az újdonságok elleni támadásnak fogja fel.

Mindenkor és mindenütt megvolt az öreg és a fiatal, a maradi és a haladó művészek, az akadémiák és az erőszakosan újítók, a féltékenyen őrzött hagyományok és a merészen támadó új irányok ellentéte.

A Fidelio rendezésének elutasításában azonban nem erről van szó.

Tudomásul kell vennie, hogy ez a munkája nem sikerült. Van ilyen minden alkotó ember életében, éppen ezért nem kellene védenie a mundér becsületét. Az Operamagazin októberi-novemberi számában Ön nyilatkozta, hogy nem volt vágyálma ezt a művet megrendezni. Miért nem adta át másnak? Nem kötelező a főrendezőnek mindent magának csinálnia!

Ez a Fidelio a giccs és a túlmozgások előadása lett, érthetetlen a cselekmény, a nagyszerű énekesi-zenei teljesítmények eltűnnek a színpadról sugárzó tohuva-bohuban. Nincs értelme részleteznem ezeket, hiszen Ön nyilván tudja, mire gondolok. Akik látták az előadást illetve a nyilvános főpróbát azok véleménye pedig megnyilvánult a reakciókban.

Nem elég a sajtótájékoztatón, az interjúk során elmondania a koncepcióját, lehet, hogy az elképzelése még jó is volt, de a megvalósítása nem sikerült, nem az jött le a színpadról, amit Ön szeretett volna.

Az Opera vezetésének egyik célkitűzése, hogy az ifjúságot szeretné megnyerni a műfajnak. Szép és tiszteletreméltó elképzelés, de óvnám a fiatalokat ettől az előadástól, mert elmegy a kedvük az opera műfajától. Nekem a főpróba végén a megszólított kb. 10-15 sötét öltönyt viselő gimnazista azt mondta: "Ennyi marhaságot ritkán látni."

Van egy régi magyar közmondás: "A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve."

Kedves Balázs! A Fidelio rendezése nem sikerült. De ez nem személyes tragédia, hanem életútjának egyik állomása. Reméljük a következő munkánál levonja ennek tanulságait és nem ellenségnek fogja fel a kritikát, hanem az ügy iránti szeretetnek.

Üdvözli:
László Zsuzsa
Aranytollas újságíró

Tisztelt László Zsuzsa Aranytollas újságíró!

Fidelio-rendezésem nem sikerült. Ön szerint.
Nyílt levele mellett, ugyanezen a honlapon, épp most olvastam dr. Kovács Sándor zenetörténész, egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszékének vezetőjének elemző kritikáját.

Ő másképp látja.

Mindazonáltal szeretném megnyugtatni, információi tévesek: még ha egyesek konkrétan bolondnak, dilettánsnak, elmebetegnek is titulálnak, véleményüket nem érzem személyem elleni támadásnak.

Kovalik Balázs
Nádasdy-díjas, érdemes művész,
A Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója

 
39d63b6e-56a6-4959-927a-5b430da9e75c