Gertrúd, Patrik

32 balettcsillag, 8 társulat, egy új szereplő

2008.10.21. 00:00

Programkereső

A tallinni Észt Operaház szólistája, Vlagyimir Arhangelszkij lesz a november 9-i budapesti balettgála egyik fellépője a sérült Apáti Bence helyett a Budapest Kongresszusi Központban (Budapest Congress & World Trade Center) - közölte a Őszy-Tóth Gábriel az előadás producere.
2f190dbf-dc81-4682-be2a-fad1130ed3a9

Apáti Bence vállsérülése miatt nem vállalhatja a fellépést, ezért Keveházi Krisztina partnereként Vlagyimir Arhangelszkijt láthatja a közönség a Fény és Árnyékok című koreográfiában.

Magyarországon eddig még nem látott koreográfiák is szerepelnek a 32 balettcsillag - 8 balett-társulat című gálaesten. Az eseményre külföldön is táncoló világhírű művészek is hazatérnek: Tunyogi Henriett Londonból, Nagy Tamás Amszterdamból, Solymosi Tamás Bécsből érkezik.

Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének zenéjére Bécsben és a Kanadai Nemzeti Balett előadásában mutattak be két felvonásos balettet, ebből Ledán Eszter és Solymosi Tamás táncolja a gálán a második felvonás kettősét. A szervezők tájékoztatása szerint ezt a koreográfiát Magyarországon még nem táncolták.

St. Martin legújabb albumának Déli szél című száma ihlette meg Renato Paroni koreográfust: Tunyogi Henriett és Nagyszentpéteri Miklós adja elő az új darabot a gálán.

Kurt Weill zenéjére Ji- Young Kim, a Holland Nemzeti Balett szólistája és Nagy Tamás táncol; e művet épp az elmúlt napokban táncolta a páros Szöulban egy nagyszabású gálán és a magyar közönség ezt a koreográfiát is először láthatja az esten a közlés szerint.

Az est karakterét a lírai hangulat határozza meg, ami nem jelenti azt, hogy a vidámságot vagy az iróniát száműzték volna a programból, a Szegedi Kortárs Balett jeleneténél erre is számíthat a néző - tudatta Őszy-Tóth Gábriel.