Gertrúd, Patrik

32 csillag balettcipőben

2008.10.29. 00:00

Programkereső

A 32 balettcsillag 8 balett-társulat című est, hiszen a magyar balettművészek és –társulatok legjobbjai lépnek fel a Budapest Kongresszusi Központban november 9-én. Játsszon a Fidelióval, és legyen részese az egyszeri és megismételhetetlen alkalomnak!
2f190dbf-dc81-4682-be2a-fad1130ed3a9

Az Amszterdamban dolgozó Nagy Tamás, a bécsi Staatsoperben táncoló Lukács András és a "világjáró" Solymosi Tamás erre az alkalomra jön haza, aki Ledán Eszterrel egy Magyarországon még sosem látott koreográfiát mutat be Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének balettverziójából. Különlegesnek ígérkezik az a Paroni-koreográfia, amelyet Tunyogi Henriett Nagyszentpéteri Miklóssal táncol.

Kurt Weill zenéjére Ji-Young Kim, a Holland Nemzeti Balett szólistája és Nagy Tamás táncol; e művet épp az elmúlt napokban adta elő a páros Szöulban egy nagyszabású gálán és a magyar közönség ezt a koreográfiát is először láthatja az esten. Apáti Bence vállsérülése miatt nem vállalhatja a fellépést, ezért Keveházi Krisztina partnereként Vlagyimir Arhangelszkijt láthatja a közönség a Fény és Árnyékok című koreográfiában.

Bár az est karakterét a lírai hangulat határozza meg, a vidámság és az irónia sincs száműzve a programból, hiszen a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett jeleneténél erre számíthat a néző. Mellettük a Magyar Nemzeti Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Fesztivál Balett, a Magyar Balett Színház Gödöllő, valamint a Bozsik Yvette Társulat lép fel.

A szervezők a rendkívüli gálaestre meghívták azokat a művészeket is, akik megalapozták a magyar balett világhírnevét. A gálán a Seregi László, Hágai Katalin, Orosz Adél, Kun Zsuzsa, Kékesi Mária, Dózsa Imre, Keveházi Gábor, Markó Iván, Szakály György, id. Nagy Zoltán, Végh Krisztina, ifj. Harangozó Gyula, Kaszás Ildikó, Pongor Ildikó, Fodor Antal és Lőcsei Jenő pályafutása előtt filmösszeállítással tisztelegnek.

A gála résztvevői Vlagyimir Arhangelszkij, Bacskai Ildikó, Bajári Levente, Balássy Szilvia, Boros Ildikó, Cserta József, Dóri István, Gombai Szabolcs, Haller János, Jónás Zsuzsa, Kerényi Miklós Dávid, Keveházi Krisztina, Kozmér Alexandra, Krausz Aliz, Lázár Eszter, Ledán Eszter, Nagy Tamás, Nagyszentpéteri Miklós, Oláh Zoltán, Pap Adrienn, Pátkai Balázs, Popova Aleszja, Schneiderova Linda, Solymosi Tamás, Sóthy Virág, Szegő András, Tunyogi Henriett, Volf Katalin, Weisz Sára.

Kérdésünk: Ki az a zenész, akinek az élőben előadott Déli szél című számára táncol a gálán Tunyogi Henriett és Nagyszentpéteri Miklós? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak az előadó nevét írja!)