Beáta, Izolda, Lea

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval - Robert Ward: A salemi boszorkányok (november 10.)

2008.10.29. 00:00

Programkereső

Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok a Mezzo Televízióval együttműködésben új operaversenyt alapított Magyarországon, amelynek célja, hogy új és klasszikus művekkel, friss és már ismert tehetséggekkel fedezzük fel újra az opera műfaját és színpadi hagyományait. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a New York-i Dicapo Opera Theater versenyprodukciójára!
443cc2c6-1220-46bb-978e-080c71427f79

Az opera tartalma:

Egy amerikai kisvárosban, Salemben Parris tiszteletes kétségbeesetten várja, hogy lánya, Betty magához térjen. Betty az éjszaka ájult el, miközben barátnőivel és a rabszolga Titubával az erdőben táncoltak. A kisváros lakói most a tiszteletes házában gyűlnek össze, és attól tartanak, hogy a lányokat megszállta az ördög. John Proctor kételkedik az elvakult vádaskodásban, neki azonban mennie kell, mert felesége, Elisabeth otthon várja. Férj és feleség között néhány hónapja megromlott a viszony, amikor a férfi összeszűrte a levet a csinos szolgálólánnyal, Abigaillel. Azóta John bárhogy is igyekszik, nem sikerül a feleségét kibékíteni. Kettősüket az új szolgáló, Mary Warren szakítja félbe. A lány a városból jön, és a boszorkánysággal vádolt nők letartóztatásáról hoz hírt. Elisabethet is bevádolták: az elbocsátott Abigail gonosz mágiával vádolja. Néhány pillanattal később két férfi érkezik, hogy az asszonyt letartóztassák. A tárgyaláson John Proctor Mary Warrennel felesége ártatlanságát próbálja bizonyítani. Amikor nem hisznek neki, nem marad más választása, minthogy felfedje titkos kapcsolatát Abigaillel, bizonygatva, hogy a lány csak bosszút akar állni. Elisabeth azonban letagadja a viszonyt, hogy megőrizze férje becsületét, így John is gyanúba keveredik és most már őt is boszorkánysággal vádolják. John és Elisabeth a börtönben látja egymást újra. A két megkínzott, megrokkant ember már beletörődött sorsába. John elhatározza, hogy vallani fog. Amikor azonban a bíró megpróbálja rávenni, hogy másokat is bevádoljon, dühösen összetépi a vallomását. Az egyházi bírák nem tűrik az ellentmondást – Johnt azonnal elvezetik és felakasztják.

Alföldi Róbert rendező az operáról:

"Mindig érdekelt és azóta sem tudok közelebb jutni ahhoz az alapvető emberi tulajdonsághoz, hogy miért vész ki belőlünk a gyermeki kíváncsiság valami iránt, ami más, mint amit mi képviselünk, vagy gondolunk. Miért nem inkább érdekes és vonzó, miért gerjeszt bennünk dühöt, tehetetlen és gyáva vádaskodást, agressziót. És miért keveredik ez nagyon gyakran Istennel, miért tartjuk magunk elé Istent. Miért járatjuk le Istent. És ha már, Isten ezt miért hagyja… mert hagyja… Nagyon gyakran kérdezem ezt mostanság, itthon. És kíváncsian várom, hogy New Yorkban is kérdezik-e."

Kérdésünk: Milyen díjat nyert az opera zenéjéért Robert Ward? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak a helyes válasz betűjelét írja!)

A- Pulitzer-díj
B – Grammy-díj
C – Gramophone-díj

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen három szerencsés megfejtő két-két jegyet nyer az opera november 10-i előadására.