Emőke

A Királyi Opera Manchesterbe megy?

2008.10.31. 00:00

Programkereső

Elképzelhető, hogy a londoni Royal Opera House (ROH) második otthonra talál az észak-angliai város Palace Theatre-ében. Ám hiába a politikai intenció, ha ehhez komoly pénzügyi háttér szükséges.
1597344e-7c96-49d8-87d3-c89d7dd2e4dd

Andy Burnham kulturális miniszter javaslata nem új: már 1983-ban is felmerült, hogy a ROH állandó játszóhelyre találjon a Viktória-korabeliépületben, de akkor hiányoztak az anyagi források. Most 100 millió fontra lenne szükség ahhoz, hogy a Palace Theatre-t felújítsák. A kezdeményezés elvi támogatása széles körű, ám a régió művészeti csoportjai kérdéseket is felvetnek.

Azt például, hogy mi lesz a nyolc éve megnyitott, a brit Szerencsejáték Rt. bevételeiből működtetett Lowry sorsa, ahol az Opera North és a Glyndebourne Touring Opera turnézó produkcióit játsszák. "Teljesen biztosnak kell lennünk abban, hogy a régió kulturális életének bővülését szolgálja a javaslat, nem pedig megnehezíti a jelenlegi szereplők helyzetét" - fogalmazta meg aggályait a Lowry képviselője.

Manchesterben székel két szimfonikus zenekar, a Hallé és a BBC Filharmonikusok, a ROH társulata pedig jelenleg évente 16 opera- és 28 balettelőadást tart a városban.