Irén, Írisz

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval - Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása (november 13.)

2008.10.31. 00:00

Programkereső

Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok a Mezzo Televízióval együttműködésben új operaversenyt alapított Magyarországon, amelynek célja, hogy új és klasszikus művekkel, friss és már ismert tehetséggekkel fedezzük fel újra az opera műfaját és színpadi hagyományait. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a gdanski Balti Opera versenyprodukciójára!
0694eb83-e213-49be-a426-f47105985c1e

Az opera tartalma:

A cselekmény az ókori Rómában játszódik. A város az etruszk Tarquinius Superbus vezetésével harcol a görög invázió ellen, de közben egyre jobban lezüllik. Egy Rómán kívüli fegyveres táborban Tarquinius, Collatinus és Junius együtt iszogatnak és arról beszélgetnek, hogy vajon bízhatnak-e feleségeik hűségében. Junius arra ösztökéli a fiatal Tarquiniust, a király fiát, hogy ő maga tegye próbára Lukréciának - Collatius feleségének – a hűségét. A herceg ellovagol a férje után vágyódó Lukréciához, és éjjeli menedéket kér tőle. Amíg Lukrécia alszik, Tarquinius belopódzik a hálószobájába, és a nő könyörgése ellenére megerőszakolja. Másnap reggel Lukrécia üzenetet küld Collatinusnak, amelyben kéri, hogy jöjjön haza. Amikor Collatinus megérkezik, szeretettel vigasztalja feleségét, de Lukrécia úgy érzi, soha többé nem nyerheti vissza tisztaságát. Önkezével vet véget életének. Junius tervet sző: a tragikus történteket felhasználva felkelést szít a király ellen. Az operát a kórus imája és keresztényi tanítás zárja.

Telihay Péter rendező az operáról:

"Az eső esik, a szél fú, mi éppen nem tolongunk, nem gyilkoljuk egymást, hát merre egy kis disznóság, nincs semmi, tehát iszunk és sehol egy nő, aki még nincs megrontva, akit tehát meglehetne... Lukrécia hatalmas aranykanapéján ül meztelen háttal és vár, és vágyakozik és szeret és hű...Szereti a férjét, nahát. Szereti önmagát. Nem néz tévét, nem olvas Cosmopolitant, se Financial Times-t, nincs pszichiátere. A világ háborúban áll. Lukrécia békében van. Ezért kell meghalnia. Ragaszkodik a békéhez."

Kérdésünk: Mikor írta André Obey az opera librettójának alapjául szolgáló Le Viol de Lucrèce című drámát? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak a helyes válasz betűjelét írja!)

A – 1930
B – 1931
C – 1932

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen három szerencsés megfejtő két-két jegyet nyer az opera november 13-i előadására.