Gábor, Karina, Ders

Carmen közép-európai idő szerint

2008.11.03. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház következő bemutatója Bizet klasszikusa lesz. A CarmenCET (azaz Central European Time) előadása azonban egészen más lesz, mint az Opera jelenleg is repertoáron tartott produkciója. Telihay Péter rendezésében a történet jelen időbe kerül, a cselekményben pedig nem a folklorisztikus szál dominál.
0694eb83-e213-49be-a426-f47105985c1e

A külvárosi környezetre és annak szociális hatásaira fokuszáló előadás középpontjába az álmait kereső nő kerül, hiszen a társadalom perifériáján élők számára csak az álom van – mondta Telihay Péter. A görög tragédiához hasonló történetben Carmen, mint egy antik hősnő, tudatosan vállalja fel végzetét, s szabadságkeresésének végső stációja a halál. A mellékszálak és karakterszereplők kiiktatása következtében az opera szerkezete feszesebbé, lorcai módon balladisztikusabbá és metaforikusabbá vált. Ezt a koncepciót szolgálja Menczel Róbert Keith Haring-graffitit idéző tere, amely egyszer idézi az arénát és a szedett dohánygyári környezetet, valamint a Ladányi Andrea tervezte koreográfia. A fiataloknak szóló előadásban olyan fiatalok játszanak, akiket ugyanúgy nem kötik a Carmenhez sztereotípiák és rossz beidegződések, mint a remények szerint jórészt 30 év alatti nézőket.

(2008. november 8., 9. 18:00 - Thália Színház
Bizet: CarmenCET
km.: Vadász Dániel/Nyári Zoltán (Don José), Káldi Kiss András/Haja Zsolt (Escamillo), Horváth Ádám/Cserhalmi Ferenc (Zuniga), Hábetler András/Rezsnyák Róbert (Dancairo), Boncsér Gergely/Megyesi Zoltán (Remendado), Geiger Lajos/Molnár Zsolt (Morales), Várhelyi Éva/Mester Viktória (Carmen), Fodor Gabriella/Herczenik Anna (Micaela), Mitilineou Cleo/Rácz Rita (Frasquita), Megyesi Schwartz Lúcia/Simon Krisztina (Mercedes)
rend.: Telihay Péter; díszlet: Menczel Róbert; jelmez: Daróczi Sándor; koreográfia: Ladányi Andrea; karig.: Szabó Sipos Máté; vez.: Török Géza)