Sándor, Ede

Hamarosan bemutatják az első kambodzsai rockoperát

2008.11.05. 00:00

Programkereső

Az Ahol az elefántok sírnak című rockopera november végi premierje mérföldkőnek számít az országban, ahol a Vörös Khmerek egykor betiltották az előadó-művészeteket.
4f2cc135-0d42-4a32-a0c8-ebd05ab907ef

A darab zenei és hangszervilága egyaránt idézi a tradicionális kambodzsai zenét és a nyugati rockot, a történet váza a Rómeó és Júlia dramaturgiáját követi, de a Rent is nagy hatással volt a zeneszerzőre, Him Sophyra, aki a Broadwayn kétszer is látta a musicalt. Sophy Kambodzsában született, tanulmányait a Phnom Penh-i Királyi Művészeti Egyetemen kezdte, a khmer-uralom alatt azonban munkatáborba zárták. A felszabadulás után a Moszkvában szerzett diplomát. A komponista New York-i ösztöndíja alatt kezdett dolgozni a rockoperán, ami hét év alatt készült el. A darab főhőse egy kambodzsai-amerikai fiú, akinek apját az 1975 és 1979 között hatalmon levő Vörös Khmerek ölték meg. A fiú a polgárháború után hazatér, hogy megtalálja gyökereit, s a fővárosban, Phnom Penh-ben minden tiltás ellenére beleszeret egy kambodzsai lányba, aki karaokeénekesként dolgozik. A tragikus vég természetesen elkerülhetetlen.

A darabot egy bostoni nonprofit szervezet rendelte meg, a Kambodzsai Élő Művészetek projekt célja a tradicionális helyi művészetek megőrzését és a kortárs művészi kifejezési módok segítését szolgálja. A rockopera premierjét 2007-re tervezték, de a finomhangolás hosszabb időt vett igénybe. A produkciót tesztelték az egyesült államokbeli Lowellben élő kambodzsai menekültek körében is. A premier november 27-én lesz egy Phnom Penh-i színházban, amelyet moziból alakítottak át. A producerek reményei szerint az előadás később az USA-t, Dél-Koreát és Szingapúrt érintő turnéra is indulhat.