Emőke

A kabát bélése

2008.11.17. 00:00

Programkereső

Az angol főrendek sorából utoljára alkalmasint Rothermere lordot fűzte oly szeretetteljes viszony Magyarországhoz, mint a bárósított Andrew Lloyd Webbert. S ha tán trónra emelésének gondolata még nem is merült fel szabad királyválasztóink fejében, azért vasárnap fejedelmi ünnepeltetésben volt része a Nemzeti Hangversenyterembe ellátogató 60 esztendős zseninek.
2e08ab5a-93bd-45d0-b882-18aa32057e87

Két estén át tisztelgett Webber életműve előtt a Madách Színház vendégsztárokkal gazdagított társulata, s a szabadalmazott gálaműsor sikere egyként illette az Alkotót és az alkotókat. Andrew Lloyd Webbert ma már általánosan, noha nem minden fintorgás nélkül, a kortárs zeneirodalom legnagyobb alakjai közé számítják a hozzáértők, s zeneszerzői erényeit ugyancsak kidomborította a terjedelmes, bő két és félórás program. A József álmával (illetve a szám reprízével) keretezett, s ilyesformán még vállalhatóan didaktikus műsor felmutatta a komponista hasonlíthatatlan színpadi érzékét, üzembiztos humorát és líráját, s különösképpen vonzó tékozlását, amellyel legsikerültebb dalainak megírásához következetesen két slágerre elegendő dallaminvenciót pazarolt. S hogy a magyar musicalközönségre még jócskán várnak felfedezésre érdemes Webber-opusok, azt az elmaradhatatlan Evita-, Macskák- meg Fantom-blokkok társaságában felhangzó, néhány sodróan drámai Sunset Boulevard-részlet és a Whistle Down The Wind címadó dala bizonyította. S mert akárcsak a nagy Homérosz, úgy Webber is bóbiskol néha, az életműből szemelgető koncert egy-két száma a csúcsokról alább szálló, modorból legyártott rutinszerzeményekből is adott rövidke ízelítőt – alighanem a teljesség kedvéért.

A műsorvezetéssel, a színre lépők megnevezésével nem, ellenben a kivetítős színpadképpel annál inkább terhelt előadás nagyobbik felét saját erőiből, sikerrel futó produkcióiból állította ki a budapesti Webber-kultusz főtemploma és búcsújáróhelye, a Madách Színház. Ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy Webber korántsem érdemtelenül helyezte, s helyezi mindmáig bizalmát Szirtes Tamás társulatába, hiszen a Macskák táncos nagyjelenetei (főleg a Szente Vajk körül pezsegtetett Elvisz Trén-szám), vagy a jószerével csak Budapesten befutott Volt egyszer egy csapat mozgalmas, perfekt mesterségbeli tudással szcenírozott percei a Művészetek Palotájában is remekül érvényesültek. Aminthogy jól mutatott, s a rögtönzés látszatától szerencsésen ment’ maradt az Evita és a Sunset Boulevard ez alkalomra összerendezett blokkja is.

 
715d307c-84d9-45a7-bead-76123c4912e2
 

A fellépők sorából talán az ezúttal is kiváló, Gloria Swanson öregedő filmdíváját megidéző Sáfár Mónika, a Sunset Boulevard főcímdalával brillírozó Posta Victor, az Éjfélt rokonszenves visszafogottsággal elővezető Szulák Andrea, s a vonzó nyerseségével ezúttal is sikert arató Rúzsa Magdi érdemel külön említést. Valamint az utolsó Jézus Krisztus Szupersztár-szesszió mindahány résztvevője: a Mária Magdolna dalát felragyogtató Zsédenyi Adrienn, a Gethsemanét vonzó kiállással, tökéletes diszpozícióban éneklő Feke Pál, illetve a Szupersztárral furórét csináló, higanymozgású, hangban és dinamikában egyaránt lehengerlő Serbán Attila, aki produkciójával a koncertet mindvégig derűs szimpátiával szemlélő ünnepeltet is fellelkesítette.

 
7b47f69c-b958-417d-b617-161077f327c1
 

S ha akadtak is zavaró, játékrontó momentumok, mint amilyennek Puskás Péter fiatalon rögzült előadói manírja, az Adagio énekegyüttes mézgásan nyúlós, majd’ elcsöppenő modora, a Fantomként megjelenő Sasvári Sándor Sümegi Oszkárt idéző öblögetése (vagy épp egynémely sikerületlen dalszöveg) találtatott, azért az estét beszegő ovációhoz könnyű szívvel és örömmel csatlakozott a zenei főrend minden pesti tisztelője.

(2008. november 15., 16. 20:00 - Müpa - Nemzeti Hangversenyterem
Best of Webber
Km.: Adagio Együttes, Feke Pál, Fonyó Barbara, Gallusz Nikolett, Gáspár László, Krassy Renáta, Ladinek Judit, Magyar Bálint, Mahó Andrea, Nagy Sándor, Polyák Lilla, Posta Victor, Puskás Péter, Rúzsa Magdi, Sasvári Sándor, Sáfár Mónika, Serbán Attila, Szente Vajk, Szulák Andrea, Wégner Judit, Zsédenyi Adrienn
valamint az Óbudai Danubia Zenekar, a Madách Színház zenekara, tánckara, kórusa és a Madách Musical Tánciskola gyerekkórusa
j.: Kovács Yvette Alida; d.: Szlávik István; zenei vez.: Kocsák Tibor, Zádori László; kor.: Seregi László, Tihanyi Ákos; dr.: Galambos Attila;világítás: Kiss Zsolt; hangmérnök: Kálmán Sándor; társrend.: Szerednyey Béla; rend.: Szirtes Tamás)