Luca, Ottilia

"A zenés színpadnak három műfaja van: opera, operett – és Lehár!"

2009.01.06. 00:00

Programkereső

Közismert és népszerű melódiákkal köszöntik az MR Szimfonikusok az Újévet és a közönséget a 2009-es esztendő első hangversenyén. A karmester és az ötletgazda, Rácz Márton szívesen és színesen mesél a jól ismert dalokról és a felejthetetlen szépségű duettekről.
2276a9cb-a5bc-49ef-a457-bd0c5396397c

Az Operettszínház 2007-ben megrendezett I. Nemzetközi Karmesterversenyének fiatal győztese elkötelezettje a műfajnak. Válogatásában az ismerősen csengő, dallamos szerenádokon kívül ritkábban játszott, könnyen megszerethető darabok is megszólalnak. Az est zeneszerzője, Lehár Ferenc a század elején népszerű zenés színpadi műfaj egyik legkiválóbb képviselője volt. Kompozícióiban megújította az akkor már sablonossá merevedő bécsi operett stílusát. Közreműködik két kitűnő, fiatal énekes, Szabóki Tünde és Nyári Zoltán. "Ha olyan zenét írtam is, amelyik behatolt a nép közé, mégis valami más volt a célom, nem az, hogy elszórakoztassam az embereket. A szívüket akartam megnyerni, a lelkükbe igyekeztem behatolni, s a sok száz levél, amit a világ minden részéből kapok, mind azt igazolja, hogy ez sikerült, hogy nem hiába dolgoztam, nem hiába éltem." (Lehár Ferenc levele Lehár Antalnak, 1941. július 21. - Lehár Ferenc gyászjelentésének szövege)

(2009. január 9. 19:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Dallamos Újév − MR Szimfonikusok; km.: Szabóki Tünde (szoprán), Nyári Zoltán (tenor); vez.: Rácz Márton; Lehár Ferenc művei)