Valér

George Steel lesz Mortier utódja a New York City Operában

2009.01.20. 00:00

Programkereső

New York egyik legjelentősebb operaházában véget érhet a két éve tartó vezetési válság: február elsején George Steel veszi át az irányítást.
2c97ba19-8882-44e2-be33-64f4cd3cf559

A Metropolitan Opera szomszédságában álló New York City Opera azzal a céllal létesült 1943-ban, hogy megfizethető belépőkkel vonzza be a közönséget, és a fiatal énekesek újszerű produkciókban mutatkozhassanak be. Az intézmény így a Met ”előszobájának” is tekinthető, 2007 óta viszont nehéz időszakot él: az épület felújítása alatt, így jelenleg is a város 14 különböző helyszínén játszanak, miközben pénzügyi stabilitásuk megkérdőjeleződött, így le kellett faragniuk a költségvetésből. Ennek köszönhetően viszont a Párizsból átcsábított művészeti igazgató, Gerard Mortier két hónappal ezelőtt lemondott posztjáról, és a nyilvánosság előtt folytatott vita után távozott.

George Steelre tehát jelentős feladat vár, a gazdasági válság közepette kell biztosítania az operaház jövőjét. A 42 éves amerikai karmester és impresszárió vezetett már jelentős intézményt, tizenegy évig a Columbia Egyetem Miller Színházának igazgatója volt, október óta pedig a Dallas-i Operát vezeti, ahol most új direktort keresnek. Steel egyelőre keveset árult el a programtervéről, de úgy tűnik, Händeltől Bernsteinig a legkülönfélébb operaszerzők műveit műsorra tűzi.