Luca, Ottilia

Felemás visszatérés

2009.01.28. 00:00

Programkereső

Anna Netrebko hat hónapos szülési szabadság után lépett újra a New York-i Metropolitan színpadára Lammermori Lucia szerepében, de a remélt siker elmaradt.
81898d8a-fc6d-44fd-89db-b13880ecd1be

Donizetti operájában Rolando Villazon, a mexikói tenor volt a partnere, aki bár először énekelt a Metben azóta, hogy 2008 elején felújította szerepléseit, már színre lépéskor érezhető rekedtség zavarta magas hangjait. A jelenlévők beszámolói szerint az esküvői jelenetben megtört a hangja, több másodpercre elhallgatott és aztán fél hanggal mélyebben folytatta. Az utolsó felvonás előtt maga Peter Gelb, a Metropolitan igazgatója közölte a közönséggel, hogy Villazon nem érzi jól magát, de folytatja az előadást.

A kritikusok szerint Netrebko elbűvölően énekelt, hangja fényes, messze hangzó volt, úgy tűnt, mit sem vesztett lendületéből. Az őrülési jelenetben azonban, ahol Lucia véres ruhában jelenik meg, miután megölte férjét, és káprázatos áriák során énekli el, hogy hogyan történt mindez, állítólag nem bírta hanggal, a megszokott díszítő elemek jórészét elhagyta és a záróhangot sem énekelte ki hibátlanul. A jelenet végén megszokott tapsvihar ezúttal elmaradt.

A Metropolitan Lamermoori Lucia-előadását február 7-én élőben közvetíti az MR3-Bartók Rádió is, a program szerint a főszereplők tekintetében nem lesz változás. Reméljük, a balsors ezúttal elkerüli az énekeseket…