Konrád, Tivadar

Sevillai – újratöltve

2009.02.02. 00:00

Programkereső

Február 13-án és 14-én régi-új premier lesz az Operaházban: Békés András 1986-os Sevillai borbély-rendezése ezúttal olasz nyelven elevenedik meg Vadász Dániellel, Megyesi Zoltánnal, Yang Livel, Mester Viktóriával, Szegedi Csabával és Haja Zsolttal a főbb szerepekben.
7bf67e31-15bd-4057-b759-1c5b2bc462fd

A bemutatóért Fischer Ádám főzeneigazgató „okolható”, aki hiányolta a művet az Operaház repertoárjáról. Az intézményi költségvetés azonban véges: teljesen új produkcióra nem futotta, az 1986-os, Békés András rendezte előadás díszletei és jelmezei is remek állapotban voltak a raktárakban, így a felújítás mellett döntöttek. Ez egyrészt rekonstruálja a 23 évvel ezelőtti sikeres, bár a közönséget megosztó Erkel színházi előadást, másrészt viszont – köszönhetően a fiatal énekeseknek, akik szerepeikben pályájuk első nagy megmérettetése előtt állnak – új tartalommal töltik meg az akkori kereteket, ami garantálja a produkció szellemi frissességét, korszerűségét, lendületét. Békés András, a darab nyersfordítása mellett elkészítette az ő „értelmezett” magyar nyelvű verzióját is, és augusztus óta dolgozik a szereplőkkel, a korrepetitorokkal, ám az elemző próbákat követő, napi négy-nyolc órás próbafolyamatot már nem vállalta, ezért Kovalik Balázst kérte együttműködésre. Kovalik, aki már színpadra állította saját verziójában az operát, folyamatosan konzultál mesterével, az eredeti intenciókat követi, azoktól csak ott tér el, ahol Békés András maga változtatott az 1986-os előadáshoz képest.

(2009. február 13., 14. 19:00 - Magyar Állami Operaház
Gioacchino Rossini: A sevillai borbély
Km.: Vadász Dániel, Megyesi Zoltán - Almaviva gróf, Sárkány Kázmér, Egri Sándor - bartolo, Yang Li, Mester Viktória - Rosina, Szegedi csaba, Haja Zsolt - Figaro, Rácz istván, Kováts Kolos - Basilio, Érsek Dóra, Pelle Erzsébet - Berta, Geiger Lajos, Ambrus Ákos - Fiorillo, Vághelyi Gábor, Cser Krisztián - őrtiszt; rend.: Békés András; a rend. munkatársa: Kovalik Balázs; díszlet: Székely László; jelmez: Wieber Marianna; karig.: Szabó Sipos Máté; vez.: Oberfrank Péter, Köteles Géza)