Márk

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval 2009

2009.02.05. 00:00

Programkereső

Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Pannon Filharmonikusok, valamint a Mezzo Televízió idén második alkalommal rendezi meg operaversenyét és fesztiválját, amelynek 2009-től Vidnyánszky Attila a művészeti vezetője. A versenyben résztvevő operaházak: Debrecen, Gdansk, Biel/Bienne, Ostrava és New York, a májusi második forduló és a novemberi döntő helyszíne pedig Szeged.
a9bdcead-5e92-4469-9563-c5383f741f75

A verseny célja és struktúrája nem változott, tehát az énekesek komplex előadói képességét 2009-ben is három fordulóban – hagyományos, az énekesi képességekre koncentráló első forduló, workshop, majd a döntő előadásai Szegeden – értékeli a zsűri; a versenyben négy külföldi és egy magyar operaház vesz részt; a magyarországi produkciót külföldi rendező állítja színpadra, míg a partnereknél magyar rendezők dolgoznak. Újdonság viszont az, hogy az első forduló meghallgatásaira nem minden esetben a partner operaházakban kerül sor: a New York-i Dicapo Opera és a gdanski Balti Opera mellett március-áprilisban a budapesti Francia Intézet, a bergeni Den Nye Opera, továbbá a párizsi Opera National de Paris ad helyet.

Idén hat operát láthat a közönség, mivel a svájci Theatre Bienne Soleure-ben Bagó Bertalan két egyfelvonásost (Maurice Ravel: Pásztoróra, Bohuslav Martinu: Alexandre bis) állít színpadra. Debrecenben a Csokonai Színházban David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabját Nadine Duffaut rendezi. New Yorkba ismét Alföldi Róbert utazik, aki Tobias Picker anya-fiú kapcsolatról szóló Emmeline-ját rendezi meg. Az előadás érdekessége, hogy maga a szerző fog vezényelni. Telihay Péter Ostravában tölti a nyár végét és az ősz elejét, mert a Morva-sziléziai Nemzeti Színházban őt választották az eddig csak a milánói Scalában játszott Marco Tutino-opera, a Vita megrendezésére. Az Ariadné Naxosban az ötödik versenydarab, de hogy a gdanski Balti Operában ki állítja színpadra Richard Strauss művét, még nem ismert.

A kétkamarás zsűri előtt – az I. kamara tagjainak nevét szeptemberben hozzák nyilvánosságra – 15 énekes méri össze tudását a döntőben (operánként három versenyszerep), közülük a legjobb férfi és női előadó díja egy felkérés: elkészíthetnek egy, különböző operarészletekből álló színpadi válogatást, amelyet operafilm jellegű rendezésben mutatnak be a Mezzo Televízióban. A Mezzo és a Magyar Televízió idén is közvetíti a döntő előadásait, illetve a gálaestet.