Béla

A hét portréja: Frederick Loewe

2009.02.09. 00:00

Programkereső

A csodagyerekként indult musicalszerző 1901. június 10-én (Fritz néven) született Berlinben. Ötévesen kezdett zongorázni, és hétévesen már apja, aki prózai darabokban és operettek tenorszerepeiben egyaránt játszott, európai és amerikai fellépéseire komponált dalokat. Tizenhárom éves korában az addigi legfiatalabb szólistaként koncertezett a Berlini Filharmonikusokkal, és két évvel később megírta a Katrina című dalt, amelynek kottáiból egymillió példány fogyott el.

Frederick Loewe

Loewe, aki zeneszerzést Ferruccio Busonitól és Eugène d’Alberttől tanult, 1924-ben apját követve az Egyesült Államokba utazott, ám annak ellenére, hogy célja a Broadway meghódítása volt, egy évtizedig nem hallatta hangját. Anyagi körülményei általában nem voltak túl rózsásak, előfordult, hogy a Central Park padján töltötte az éjszakát. New York németek lakta negyedében élt, és ottani klubokban zenélt, és némafilmeket kísért. Utóbbit sosem a meglevő kották alapján tette, hanem saját ötleteit vitte a nézők elé. Egy alkalommal az Egyesült Államok himnuszának dallamára improvizált, amikor a mozi tulajdonosa kirúgta. A gazdasági válság idején nyugatra indult, Montana államban például postásként dolgozott, de egy év múlva újra New Yorkban találjuk.

1934-ben megírta a Petticoat Fever című Broadway-darab zenéjét, két évvel később már számos Broadway-revü plakátját találjuk nevét, 1937-ben kezdődött együttműködése Earle Crooker szövegíróval (Salute to Spring, Great Lady), de próbálkozásaival átütő sikert nem ért el. 1942-ben a Lambs nevű New York-i színházi klubban találkozott Alan Jay Lemerrel, és arra kérte, hogy a Salute to Spring című darabot írja át egy detroiti producer számára. Következő két munkájuk (What’s Up?, The Day Before Spring) megbukott, ám 1947-ben a Brigadoon végre elnyerte a kritika és a közönség kegyeit. 1951-ben megírták a Paint Your Wagon című zenés játékot, 1956-ban pedig elkészült az a mű, amivel Loewe a színház-, majd a filmtörténetbe is beírta a nevét: a My Fair Lady minden idők egyik legsikeresebb és leghosszabb ideig futó amerikai musicalje lett. A Broadway-szereposztással kiadott lemezből több mint ötmillió példány fogyott el, Loewe 16 dalából azóta számtalan feldolgozás készült. Két évvel később következett a Gigi, 1960-ban pedig a Camelot. Utóbbi készítése közben a szerzőpáros összekülönbözött, és tíz évre elváltak útjaik; csak az eredetileg filmre szánt Gigi színpadi változatának elkészítésére békültek ki. 1974-ben a páros együtt írta A kis herceg című film zenéjét, amit ők egyszerűnek szántak, a hollywoodi producerek azonban áthangszereltek és túldúsítottak. A komponista annyira nem értett egyet a változtatásokkal, hogy a londoni stúdiófelvételre el sem utazott.

A három Tony-díjat nyert (1957 – My Fair Lady – a legjobb musical és legjobb zeneszerző, 1974 – Gigi – a legjobb dal) Frederick Loewe 1988. február 14-én a kaliforniai Palm Springsben hunyt el.