Emma

Mahagonny - klasszikus és opera

2009.02.10. 00:00

Programkereső

Idén 51. alkalommal, 31 terület 110 kategóriájában adták át a Recording Academy elismerését, a Grammy-díjat a 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között kiadott legjobb lemezeknek.
3f82123c-fe2b-4a99-ba07-5169a31f3a74

A legjobb musicalalbum a Broadway-szereposztással kiadott In The Heights lett megelőzve a Patti LuPone-nal versenyző Gypsyt, Mel Brooks Ifjú Frankensteinét, A kis hableányt és a South Pacific legújabb feldolgozását. Az operalemezek és a klasszikus kiadványok között egyaránt Bertolt Brecht és Kurt Weill Mahagonnyja kapta a legtöbb szavazatot. A Los Angeles-i Opera Zenekarával és Kórusával felvett darabot James Conlon vezényli, a főbb szerepeket Anthony Dean Griffey, Patti LuPone és Audra McDonald éneklik. A felvétel az opera kategóriában két Met-produkciót (Tan Dun: The First Emperor, Csajkovszkij: Anyegin), a Bostoni Régizenei Fesztivál közreműködőivel felvett Psychét, valamint Monteverdi L’Orfeójának új kiadását (vezényel Rinaldo Alessandrini, a főbb szerepekben: Sara Mingardo, Monica Piccinini, Anna Simboli és Furio Zanasi) előzte meg, a klasszikusok között pedig Cecilia Bartoli albumát (Maria), Regan O’Tarik Threshold Of Night című darabjának felvételét, Sibelius Hegedűversenyeit (vezényel: Esa-Pekka Salonen, szólista: Hilary Hahn), valamint egy Mária-himnuszokat tartalmazó lemezt (Spotless Rose: Hymns To The Virgin Mary) előzött meg.

A Junóhoz válogatták a legjobb dalokat (pedig a Sweeney Todd és a Mamma Mia! is versenyben volt), a legjobb kísérőzene pedig A sötét lovagé lett (zeneszerző: James Newton Howard és Hans Zimmer). A Wall-E-ban hangzott el Peter Gabriel dala, a Down To Earth, és a legjobb hangszerelők, Peter Gabriel és Thomas Newman is a Disney animációs filmjében dolgoztak. A legjobb instrumentális szerzeményt (The Adventures Of Mutt) John Williams komponálta az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című mozihoz.