Béla

Újcirkuszi előadás a Trafóban

2009.02.12. 00:00

Programkereső

Ville Walo és Kalle Hakkarainen Katoamispiste/Vanishing Point című előadása a Képek Ideje - Temps d’Image fesztivál, valamint a Circle Around újcirkuszi programsorozat keretében február 19-én és 20-án látható a Trafóban.
d1c6b34a-f9ac-42d6-b1e1-234310909b36

Egy íróasztal mögött fej nélküli férfi ül csendben, majd a dolgozólámpa fényében fellapozza az összes arcát. Van itt önjáró próbababa, fehér labdákkal zsonglőrködő műkéz és különös, vetített városok, ahol ember és árnyék ki-be sétál. Varázslatokkal teli, furcsán sötét, öntörvényű világ Ville Walo & Kalle Hakkarainen cirkusza. Szürreális kirakós játék.

Az előadás videotechnikába ágyazott bűvész- és zsonglőrmutatványok segítségével kutatja az ismeretlent, a kevéssé realisztikus előadásmód, a bűvész-trükkök és absztrakt mozzanatok segítségével próbálja megragadni a hétköznapi valóság lényegét. A darabban látható, megragadó képek és régi filmes anyagok az új digitális technológia segítségével kerültek a játékteret körbezáró három hatalmas vászonra. A Vanishing Point (Enyészpont) látszat és valóság, látható és láthatatlan között keres új kapaszkodókat. Mert a horizonton túl mindig van egy olyan pont – egy sarok, ahol befordulunk, egy ház, ahová belépünk, egy erdő, amely elnyel –, ahol már senki nem mondja meg, kik is vagyunk, és merre tartunk.

Kivel ne esett volna meg, hogy séta közben olyannyira a gondolataiba merült, hogy egyszer csak azt sem tudta, merre jár? A magányos sétáló körül szertefoszlik a város, aztán egy ismerős lámpaoszlop, kockakő, az autók zaja vagy a galambok burukkolása visszarántja a földre. Kilép a moziból, becsukja a könyvet, vége az utazásnak. Csakhogy nyomtalanul eltűnni nem lehet, hiszen a gondolatok és az emlékek ellenállnak az időnek és a térnek: van, amikor több év csupán pár pillanatba sűrűsödik, és pár másodperc akár évtizedekre is meghatározhatja az életünket.

Ville Walo 1991 óta foglalkozik zsonglőrködéssel. Munkáiban igyekszik a mozdulatoknak és tárgyaknak új, a megszokottól eltérő funkciókat adni, mindezt Fred Astaire és Gene Kelly mellett a futurizmus, a Bauhaus és az orosz modernizmus szellemében. Kalle Hakkarainen 1997 óta bűvészkedik, mellette rövidfilmeket és zenei videókat forgat, valamint reklámtanácsokat osztogat.

Kérdésünk: Az előadás, a Trafó Circle Around című újcirkuszi programsorozatának utolsó gyöngyszeme ebben az évadban. Hány újcirkuszi előadást láthatott a közönség eddig a sorozat keretében a 2008/2009-es szezonban?

A - 3
B - 4
C - 5

Ha a helyes válasz betűjelét (fontos: egyetlen nagybetűt kérünk, tehát: A, B vagy C) az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer az általa választott napra.

(2009. február 19., 20. 20:00 Katoamispiste/Vanishing Point - Trafó
Írta: Ville Walo, Kalle Hakkarainen és Anne Jämsä; kor. és ea.: Ville Walo és Kalle Hakkarainen; díszlet-jelmez: Anne Jämsä; világítás: Marianne Nyberg; videotechnika: Kalle Hakkarainen; animáció: Leena Nio; zene: Scanner + Stephen Vitiello, Xploding Plastix, The Herbaliser, DJ Food, Desormais, Susumu Yokota, Jaga Jazzist
Koprodukciós partnerek: Kiasma Theatre, Cirko Center of New Cirkus and Autinkobaletti)