Konrád, Tivadar

Újabb forró szegedi nyár

2009.02.24. 00:00

Programkereső

A meteorológusok az ígérik, az éves átlaghőmérséklet idén magasabb lesz a tavalyinál, a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői pedig azt, hogy változatos előadásokkal, széles műfaji palettával várják a Dóm térre, az újszegedi szabadtéri színpadra és a Reök-palotába érkezőket.
53f2ee50-6107-4322-abe1-41ab790672e8

Idén hat produkciót láthat a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége.

A Budapesti Operettszínházzal együttműködésben bemutató értékű felújításként tér vissza 11 év után Szegedre az Elisabeth a címszerepben természetesen Janza Katával (váltótársa: Füredi Nikolett), a Halál szerepét Szabó P. Szilveszter és a bécsi Raimund Theaterben is sikeres Kamarás Máté játsszák. A rendező, Kerényi Miklós Gábor reményei szerint folytatódik a musical legendája.

Kesselyák Gergely, aki karmesteri pályája alatt a legtöbbször az épp Elisabethet és a Bánk bánt dirigálta, 2009 nyarán többszörös minőségben lesz jelen Szegeden: az Szabadtéri Játékok művészeti vezetője ezúttal nem az Elisabethet, hanem saját tavaly rendezését, a Turandotot vezényli. Az opera ezúttal olasz nyelven csendül fel, a női főszerepeket Rálik Szilvia (Turandot) és Rost Andrea (Liù) éneklik. Kesselyák bízik abban, hogy kritikusai ezúttal nem csupán a „hollywoodi látványosságra”, hanem a „produkció ínyencségeire” is felfigyelnek majd. Szintén repríz lesz a Társulattól az István, a király.

Új produkció a Cigányszerelem, Lehár Ferenc operettje, amelynek fehér nyárfaerdő díszlete „erdélyi és képzőművészeti tájat” egyaránt idéz majd. Béres Attila rendező számára az 1 lány, 2 nap, 3 esküvő komédiai helyzetét árnyaltabbá teszi a darab az címe, ami az ösztönös szerelemre, a szabadságvágyra utal. A beteljesületlenség szomorkás hangulata azonban nem uralja el az előadást, hiszen a groteszk is erősen megjelenik a színpadon. Az előadásban operaénekesek, operettisták és prózai színészek együtt lépnek fel. A főszerepeket Frankó Tünde, Kiss B. Atilla, Bodrogi Gyula, Rácz Rita, Molnár Piroska, Kovács Patrícia, Stohl András, Vadász Zsolt, Gesztesi Károly és Hollósi Frigyes alakítják.

A Dóm téren igazi különlegességként egy Maurice Béjart-balett, a Szerelemtánc is színre kerül. Olyan kultikus koreográfiákat ad elő a lauseanne-i társulat, mint a Tavaszi áldozat fináléja, a Rómeó és Júlia pas de deux-je, Gil Roman munkája, A szellemek kaszinója vagy a Bolero.

Újszegeden találtak otthonra a prózai előadások. Idén a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház egyik legendás, sokszoros fesztiválgyőztes produkciója, a 14 évvel ezelőtt, a Szabadka melletti Palicson bemutatott, és azóta is műsoron tartott és minden alkalommal az előadás aktuális környezetéhez, a játszók saját élményeire alakított Sólyompecsenye kerül műsorra Trill Zsolttal, Szűcs Nellivel a főbb szerepekben.

A tavalyi évhez hasonlóan az előadásra szóló jeggyel ingyenesen megtekinthető a REÖK tárlata.