Konrád, Tivadar

25. Piaf Piaf a Bárkán

2009.02.27. 00:00

Programkereső

A 2008. őszén bemutatott zenés produkció március 2-án jegyzi a negyedszázadik előadását. A társulat egészétől óriási energiákat mozgósító, a színészek prózai-, énekes és tánctudását egyaránt próbára tevő, sajátos musical a Seress Zoltán által vezetett Bárka Színház első előadása volt.
27c7564e-4a2f-4a24-8dcb-021fa5e19333

A Piaf Piaf ősbemutatóját 1989-ben tartották a Helsinki Városi Színházban. Ennek felújított, a Bárka Színház társulatára átírt, új változata látható most a Bárka Színházban. A darab írója Juha Siltanen, az egyik legsokoldalúbb finn író, dramaturg, fordító, filmes és televíziós személyiség, és Jorma Uotinen világhírű táncos, koreográfus, rendező, énekes; utóbbi a bárkás rendezést is magáénak tudhatja.

A mű középpontjában a legendás énekesnő áll, ám a színpadon korántsem a szokványos romantikus életrajzot látjuk – miközben az előadásban természetesen elhangzik Edith Piaf valamennyi híres dala, és egy pillanatra sem hiányzik az érzelem, a szenvedély. Uotinen rendezése úgy koncentrál folyamatosan a főhősre, hogy közben az "ensemble-játékot" helyezi előtérbe. A mintegy húszfős csapat szinte mindvégig a színen van, az események szinkronban zajlanak, megismerjük Piaf-ot, a "verebet" és közben megismerjük azt a közeget, amiben felnő, ami meghatározza, ami dalainak gyökere és befogadó otthona. Előttünk a párizsi, a kávéházak-kuplerájok-lokálok-fényes színpadok világa, a színházi öltözők, a ringben a nagy szerelem, Marcel Cerdan, az európai és tengerentúli koncertek atmoszférája, az utolsó évek szenvedéssel, csakazértis elszánásokkal teli, a legsűrűbb-legszebb dalokat ihlető, diadallal-bukással végződő varázslatos-tragikus élete.

(2009. március 2. 19:00 - Bárka Színház (Budapest) – Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf Piaf; rend.: Jorma Uotinen; tér: Csík György; jelmez: Lakatos Márk; szereplők: Varjú Olga, Spolarics Andrea, Varga Anikó, Ladányi Andrea, Ilyés Róbert, Kálid Artúr, Telekes Péter, Pásztor Tibor, Réti Adrienn e.h., Trokán Nóra e.h., Törőcsik Tamás, Dévai Balázs, Fejes Kitty, Fóti Zsófi, Vida Gábor, Solya Ádám, Bánki Zsolt)