Konrád

Nyavalyások - musical-ősbemutató

2009.03.09. 00:00

Programkereső

A Nyavalyások című új magyar musical alkotóinak célja a "fejre és a szívre ható tömény SZÓRAKOZTATÁS".
42b8243f-4395-42bc-945d-05db71c3da0f

Kis színháztörténet, mielőtt fejest ugranánk egy mocsokságokkal teli, mégis hétköznapi alvilágba: az osztrák-német Ferdinand Bruckner 1926-ban írta Halálos ifjúság (Krankheit der Jugend) című drámáját, amelyet az 1932-es magyarországi ősbemutatót követően betiltott a budapesti főkapitány. A nyolcvan éve írt dráma ma is figyelemreméltó bátorsággal beszél az élet kapujában álló generáció önemésztéséről. A hősök egy része orvostanhallgató, akik éppen önmagukat képtelenek meggyógyítani. Mindannyian fordítanak a sorsukon: ki a reményteljes jövő, ki a végzet irányába indul. A Nyavalyások egy előadásnyira duzzasztott bizarr jövőkép, amiben bármi (még a jó is) megtörténhet.

A fekete humorral és szenvedéllyel átszőtt darabot az ARTBAL és a Papírhold Produkció friss, minden ízében 21. századi színpadi műként, musicalként mutatja be. A zene egy fiatal zeneszerző Scheck Ádám, a szöveg két ifjú költő Babiczky Tibor és Simon Márton munkája. Többek között a Kaposvári Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemrég végzett hallgatói adnak hangot a hét szerepnek. A zene a harmincas évek kabarésanzonjait és a karcosan lírai rockot ötvözi, és élőben fog megszólalni.

A Nyavalyások egy sztori egymással kavaró, az életüket többé vagy kevésbé eltoló fiatalokról, nem csak fiataloknak. Szappanopera ('szappanmusical') költészettel, lelki sivárság színes megoldásokkal, (élet)ösztönök halállal, itt mindenki kedvére szórakozhat, vagy nézhet tükörbe.

(2009. április 3. 19:00 - Nyugati Teátrum - az ARTBAL és a PAPÍRHOLD produkciójában
Nyavalyások
Zene: Scheck Ádám; szöveg: Babiczky Tibor, Simon Márton; kor.: Klingler Kata; látvány: Bosznay Ákos; rend.: Halász Glória
Szereplők: Csiba Eszter, Gombai-Nagy András, Hegedűs Barbara, Klingler Kata, O. Szabó Soma, Stróbel Dóra, Szik Juliska)