Konrád

Marx az operaszínpadon

2009.03.24. 00:00

Programkereső

A Rimini Protokoll Tőkéjében nyolc civil osztja meg a nézőkkel saját élményeit arról, mit jelentett életükben a mű. Kínában nem a dokumentarista szakértői színház nyomát követik, viszont operát írnak Marx 1867-es könyvéből.
7b7d54a5-f7e0-4e4c-a5a4-ffc9dac27957

"Hogy pontosan milyen előadásmódot választunk, nem fontos, a lényeg az, hogy Marx gondolatait pontosan visszaadjuk" – nyilatkozta a darabot színpadra állító He Nian, aki eddig leginkább harcművészeti bemutatók rendezőjeként volt ismert. Célja az, hogy elkerülje A tőke trivializálását, ezért a shanghaji közgazdaság-tudományi egyetem tanárát kérte meg arra, ellenőrizze, hű maradt-e az opera Marx szellemiségéhez.

A Las Vegas-i show és Broadway-musical stílusa egyaránt inspirálta He Niant, akinek meggyőződése, hogy "jópofa dolgot" hoznak létre: a munkások rájönnek, hogy cégtulajdonos főnökük kihasználja őket, ám miután megismerik az értéktöbblet fogalmát, egyesek közülük kollektív tárgyalásokba kezdenek, míg mások megelégednek a verbális lázadással, harmadik csoportjuk pedig csendben, megalkuvással folytatja a munkát. A premier jövőre várható Shanghajban.