Konrád

Ismeretlen Sosztakovics-operát találtak

2009.03.26. 00:00

Programkereső

Gerard McBurney angol zenetörténész Moszkvában azonosította az Orango című Sosztakovics-opera részleteit. A zongorakotta első oldalára a szerző azt írta: pamflet.
8522f35b-46ea-4c17-979f-75495a2be93b

A művet Sosztakovics 1932-ben komponálta, a futurista opéra satirique librettistái az antibolsevikből lett kommunista sci-fi író, Alekszej Tolsztoj és egy, a sztálini tisztogatásoknak áldozatul esett újságíró-irodalomkritikus, Alekszander Sztarcsakov voltak. Az opera első felvonásának zongorakottáit Olga Digonszkaja fedezte fel 2006-ban a zeneszerző hagyatékában, majd a Tolsztoj család dokumentumai között megtalálta a három felvonásos opera teljes librettóját.

A darab címszereplője, Orango egy biomorf, azaz félig ember, félig majom, a szovjet tudomány nagyszerűségének bizonyítéka. Orangót az első felvonásban közszemlére teszik, hogy elkápráztassa a szovjet népet, a nyugatot pedig provokálja. Először újságíró, a fennálló rend szónoka válik belőle, a darab végére pedig a kommunista párt főtitkára lesz. Az idő nem volt megfelelő a politikai pamfleteknek, ezért valószínű, hogy töredékben maradt a mű. Az Orango zenéje hasonlóságot mutat a Hamlet kísérőzenéjével (1932) és a Leningrádban 1931-ben bemutatott Bolt (Csavar) című balett zenéjével, de azoknál szatirikusabb és "halálosabb", kifejezve ezzel is a kor hangulatát.

McBurney, aki a Chicagói Szimfonikusok művészeti tanácsadója, 2009 közepére tervezi a megtalált zenei anyag, azaz a 45 perces első felvonás hangszerelésének befejezését.