Sándor, Ede

Frank Wedekind: Lulu

2009.03.31. 00:00

Programkereső

Wedekind manapság leginkább archetípusként emlegetett Luluja a 19. és a 20. század fordulóján sokkal inkább botránykőnek számított. A férfiakat és nőket egymás után fogyasztó és romba döntő végzet asszonyának története komoly kérdéseket feszeget, és távolról sem csak a hódítást és a test kultuszát tökélyre fejlesztő fiatal nő tündöklését és bukását domborítja ki.
fce271cb-5f58-4d9a-9b36-f03bb538f7f4

Az értelmezést talán az is árnyalhatja, ha tudjuk, hogy a (később két darabbá átdolgozott) színmű eredeti címe (A föld szelleme és) Pandora szelencéje... Silviu Purcarete értelmezése naturalizmus és expresszionizmus határán egyensúlyoz, és bár él a szöveg kínálta komikus hatásokkal is, egy pillanatra sem enged a könnyed műfaji megoldások csábításának. Ebben segíti Helmut Stürmer egyszerre tárgyaló- és bonctermet idéző, amfiteátrum jellegű díszlete, valamint a címszerepben látható – tavaly a szintén Purcarete rendezte Faustban Mefisztó szerepéért az évad legjobb színésznőjének kikiáltott – Ofelia Popii játéka.

(2009. március 31., április 1., Nemzeti Színház (Budapest) 19:00 – Frank Wedekind: Lulu – a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vendégjátéka; km.: Ofelia Popii, Mariana Presecan, Diana Fufezan, Ema Veţean, Raluca Iani, Codruţa Vasiu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos, Maria Anuşca, Constantin Chiriac, Dan Glasu, Doru Presecan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Pali Vecsei, Mihai Coman, Cătălin Pătru, Gelu Potzolli, Eduard Pătraşcu, Laura Călina, Raluca Ciobanu, Loredana Stranici; rend.: Silviu Purcărete; színházi előadás román nyelven magyar szinkrontolmácsolással, a Nemzeti Színházzal közös program. A budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával.)

 
bc376453-f72b-4226-8048-aaf879f10352