György

New Yorkban indult a verseny

2009.04.08. 00:00

Programkereső

Lezajlott az idén második alkalommal meghirdetett Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első fordulója New Yorkban.
a9bdcead-5e92-4469-9563-c5383f741f75

A tavalyi közönségdíjas előadást, az Alföldi Róbert rendezte A salemi boszorkányokat bemutató New York-i Dicapo Operában indult a 2009-es Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első válogaása, amelyen a jelentkezők énektudását vették figyelembe a zsűri tagjai. A nagyrészt az Egyesült Államok területéről érkező versenyzők meghallgatásaira kevés volt a kijelölt három nap, a hivatalos meghallgatási időszakot két pótnappal kellett megtoldania a szervezőknek.

Az első európai meghallgatásra Gdanskban kerül sor, ezt követően Budapesten április 15. és 18. között a Francia Intézetbe várják a jelentkezőket. Budapest után az operaénekesek Párizsban (április 20-22., Opéra National de Paris – Bastille) és végül Bergenben (április 26-28., Den Nye Opera, Norvégia) próbálhatnak szerencsét.

Idén hat operát láthat a közönség, mivel a svájci Theatre Bienne Soleure-ben Bagó Bertalan két egyfelvonásost (Maurice Ravel: Pásztoróra, Bohuslav Martinu: Alexandre bis) állít színpadra. Debrecenben a Csokonai Színházban David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabját Nadine Duffaut rendezi. New Yorkba ismét Alföldi Róbert utazik, aki Tobias Picker anya-fiú kapcsolatról szóló Emmeline-ját rendezi meg. Az előadás érdekessége, hogy maga a szerző fog vezényelni. Telihay Péter Ostravában tölti a nyár végét és az ősz elejét, mert a Morva-sziléziai Nemzeti Színházban őt választották az eddig csak a milánói Scalában játszott Marco Tutino-opera, a Vita megrendezésére. Az Ariadné Naxosban az ötödik versenydarab, a gdanski Balti Operában Bodolay Géza állítja színpadra Richard Strauss művét.

A kétkamarás zsűri előtt – az I. kamara tagjainak nevét szeptemberben hozzák nyilvánosságra – 15 énekes méri össze tudását a döntőben (operánként három versenyszerep), közülük a legjobb férfi és női előadó díja egy felkérés: elkészíthetnek egy, különböző operarészletekből álló színpadi válogatást, amelyet operafilm jellegű rendezésben mutatnak be a Mezzo Televízióban. A Mezzo és a Magyar Televízió idén is közvetíti a döntő előadásait, illetve a gálaestet.