Konstantin

A 125. születésnap kötelez

2009.05.06. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház 2009/2010-es jubileumi évadában hat opera- és két balettbemutató lesz, öt előadást újítanak fel, míg a Budapesti Filharmóniai Társaság 12 hangversenyt tart. A szezonban hangsúlyos szerepet kapnak a magyar művek.
2bc0772d-f961-45cc-b9e8-1f23eef35489

Szeptemberben operagálával és koncerttel ünnepelnek, amelyen az Ybl-palota átadásának 125. évfordulója előtt tisztelegnek, szeptember 27-én pedig a dalszínház megismétli az 1884. szeptember 27-i ünnepi nyitóest programját. A műsoron a Bánk bán I. felvonása, a Hunyadi László nyitánya, valamint a Lohengrin I. felvonása szerepel.

Az idei évad 11 premierje után a 2009/2010-es szezonban 193 opera- és 76 balettelőadást tartanak az Andrássy úton. A nyolc bemutató között közönségkedvencek és kortárs művek egyaránt szerepelnek. Az első bemutató a gyerekeké lesz: Benjamin Britten operáját, A kis kéményseprőt Bata Rita rendezi, majd Hartmut Schörghofer állítja színpadra A kékszakállú herceg várát (vez.: Fischer Ádám). Novemberben lesz a premierje az idén Kossuth-díjjal elismert Sári József Napfogyatkozás című operájának, amelyet a magyar származású Arthur Koestler Sötétség délben című regénye ihletett. Az előadás rendezője Kovalik Balázs, karmestere Hamar Zsolt. A Vígszínházzal koprodukcióban, Marton László rendezésében készül A varázsfuvola, a bemutató karácsonykor lesz. Márciusban A rózsalovagot Andrejs Zagar rendezi, míg májusban a Művészetek Palotájával együttműködésben a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Budapesti Wagner-napok keretében adják elő Wagner Trisztán és Izoldáját. A produkció rendezői Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra. Három operát újítanak fel jövőre: a C’est la guerre-t, a Székely fonót, valamint a Titus kegyelmét, és ismét műsorra kerül a Szokolay klasszikusa, a Vérnász, amelyen áprilisban Karlsruhéban vendégszerepel az Operaház társulata.

Két premiert tart a Magyar Nemzeti Balett, amelynek évada a Világsztárok az Operában című gálával indul. Boris Eifman koreografálja a Karamazov testvéreket, Robert North, Lukács András és Ohad Naharin modern balettestet készít. A Magyar Nemzeti Balett kiemelt eseménye lesz a színház vezető koreográfusa, Seregi László nyolcvanadik születésnapja, amelyet 2009. december 12-én a mester egy klasszikus darabjával, A makrancos Kata című balettelőadással ünnepelnek. Seregi László repertoár-darabjai mellett ismét műsorra tűzik a Változatok egy gyermekdalra és A fából faragott királyfi című balettműveket.

Az Operaház bevételi forrásait 2010-től az Operabál is kiegészíti. A bál rendezési joga és eszközparkja az elmúlt tíz évben egy külső cég birtokában volt. Másfél éven át tartó tárgyalássorozat eredményeképpen az Operaház megvásárolta a jogot, így a jövő évi Operabált már a Magyar Állami Operaház szervezi. Az Operabál másnapján újra jótékony célú gyermekelőadást szervez a dalszínház, amelyre közel ezer, elsősorban hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő és fogyatékkal élő gyermek kap meghívást.