Eszter, Eliza

Fesztiválpéldák

2009.05.18. 16:33

Programkereső

Egy igazi fesztiválnak az a küldetése, hogy inspirálja és új projektek kezdeményezésére késztesse a művészeket - ez volt az idei European Atelier for Young Festival Managers konferencia mottója.

Az Európai Fesztiválszövetség által szervezett European Atelier for Young Festival Managers - mely mentoraként Hugo de Greef-et az Európai Fesztiválszövetség volt főtitkárát, Rose Fentont, a Londoni Nemzetközi Színházfesztivál alapítóját, Bernard Faivre d'Arcier-t az Avignoni Fesztivál volt igazgatóját, és Nele Hertlinget, a Soul for Europe stratégiai csoport tagját tartja számon - idén Várnában került megrendezésre. A műhelykonferencia a nemzetközi fesztiválokra, a művészek és fesztiválok kapcsolatára, a művészek fesztivál-identitásformáló szerepére, a kortárs programok bemutatásának kockázatára és a fesztiválra, mint az alkotás és innováció platformjára helyezte ugyanis a hangsúlyt. A hatnapos konferencián idén előadóként vett részt Havas Ágnes, az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval igazgatója, Somogyi Dóra pedig a Müpa delegáltja volt.

Az idei Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval második fordulójára május 29-30-án kerül sor Szegeden, ahol az operák rendezői - Alföldi Róbert, Bagó Bertalan, Nadine Duffaut, Telihay Péter és Marek Weiss - dolgoznak majd a versenyzőkkel, hogy kiválasszák a szerepgyőzteseket. Ebben az etapban a rendezőkön és partner operaházak képviselőin kívül részt vesz David Alagna, a debreceni Csokonai Színház produkciójában készülő Egy halálraítélt utolsó napja szerzője is. A világhírű tenor, Roberto Alagna szövegkönyvéből készült darabot rangos francia kreatív alkotócsapat közreműködésével Nadine Duffaut rendezi majd Debrecenben.