Dezső

Abbado újra Scalázik

2009.05.28. 17:34

Programkereső

A milánói Scala jelenlegi igazgatójának erőfeszítéseit siker koronázza: 90.000 fáért cserébe Claudio Abbado visszatért szülővárosába.

A Reppublica című lap közölte, hogy a Scala 1986-ban távozott, egész pontosan a zenekar elégedetlensége miatt elküldött fő-zeneigazgatója ismét vezényel Milánóban. Abbado azóta vissza-visszatért a Scalába, de mindig vendégzenekarok élén, legutóbb 1993-ban, a Berlini Filharmonikusokkal koncertezett szülővárosában.

Az operaház jelenlegi igazgatója, Stephane Lissner igyekezett visszacsábítani a maestrót a Scalába. Abbado, aki a konzervatív városvezetés ellen többször hallatta hangját, "ultimátumában" 90.000 fa - köztük sok magnólia - elültetését kérte. A kétmillió eurós projekt zöld utat kapott, így 2010 júniusában két koncerten fogja vezényelni Claudio Abbado a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart, a műsoron Mahler 8. szimfóniája lesz, továbbá nyílt próbát is tart.

Lissner nagy álma az, hogy fő-zeneigazgatói pozícióból 2005-ben viharos körülmények között távozott Riccardo Muti is visszatérjen a Chicago-Whitsun-Salzburg háromszögből a Scalába. (Azóta betöltetlen egyébként az állás, Daniel Barenboim vendégkarmesterként foglalkozik a művészeti ügyekkel.) A direktor 2013-ra szóló felkérést küldött Mutinak, aki még nem válaszolt. Lissner elmondta, azt szeretné elérni, hogy egy szezonban vezényelje Abbado A varázsfuvolát, Muti pedig valamelyik Mozart-Da Ponte-operát.