Júlia, Rita

Bővül a Zenés Színházi Unió

2009.05.28. 14:23

Programkereső

A tavaly Szegeden megalakult szervezet prágai tanácskozásán a múltról és a jövőről esett szó, valamint döntöttek a bővítésről is.

A Zenés Színházi Unió alapítói, Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Jurij Schwarzkopf, a szentpétervári Zenés Komédia Színház vezetője, Razvan Ioan Dinca, a bukaresti Ion Dacian és Egon Kulhanek, a prágai Karlín Színház igazgatója, egyéves kapcsolatukat sikeresnek értékelik, erre az eddig lezajlott projektek, koprodukciók egyértelműen utalnak. A legutóbbi ilyen premier az orosz városban május 20-án zajlott, Offenbach Párizsi életét, ami évek óta sikerrel látható a Nagymező utcában, Béres Attila rendezte. A tanácskozás alatt a prágai színház két estén adott helyt az Operettek Budapest és Prága között című műsornak, amelyben Kálmán, Lehár, Huszka és Johan Strauss legismertebb műveiből adtak elő részleteket magyar és cseh művészek.

A jövőbeli tervek között szerepel a szentpéterváriak Pompadourjának budapesti vendégjátéka és valószínűleg a prágaiak Carmenjét is fogadják a Nagymező utcában, hiszen a zeneszerző, Frank Wildhorn is szinte "házi komponistának" számít a Budapesti Operettszínházban. Lévay Szilveszter új darabjához, a Rebeccához is jelentkeztek koprodukciós partnerek - a művet a 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be.

Lőrinczy György, aki az Operettszínház nemzetközi kapcsolatait menedzseli, kifejtette, hogy az Unió nyitott szervezet, a régióban általános színházi struktúra szerint olyan teátrumok tagságát szorgalmazzák, amelyek állandó épületben állandó társulattal és repertoár rendszerben operettet, musicalt játszanak.