György

A hét évfordulója: Chicago

2009.06.02. 23:41

Programkereső

1975. június 3-án mutatták be a Broadway 46. Utcai Színházában John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse musicaljét.

A musical Maurine Dallas Watkins 1926-os darabjának alapján készült. A bűnügyi riporterként dolgozó Watkins a Yale Egyetemre, George Pierce Barker híres 47 Workshop nevű szemináriumára írta a drámát, ami először a The Brave Little Women, majd a Chicago or Play Ball címet kapta, végül Chicagóként vált ismertté. A két főszereplőt, Roxie-t és Velmát a 20-as évek két híres-hírhedt "jazz babyje", Beulah Annan és Baelva Gaertner ihlette, Billy Flynnt pedig két ügyvédből, William Scott Stewartból és W.W. O'Brianből lett összegyúrva. A Broadway-premier 1926. december 30-án volt, egy évvel később néma-, 1942-ben hangosfilm készült belőle. Bob Fosse többször próbálta megszerezni a darab jogait - felesége javaslatára -, de Watkins visszautasította, csak 1969-es halála után, örököseitől vette meg azokat. A zenét és a librettót Kander és Ebb, a koreográfiát és az eredeti rendezést Fosse készítette.

A revük és minstrel show-k ismérveit magán viselő, híres vaudeville számokra utaló, a mindenkori szenzációhajhász médiával kritikus és gyilkos humorú musicalt az 1975-ös bemutatóját követően 936-szor adták a Broadwayn, 1996-ban felújították, azóta ez legrégebben futó felújítás (jelenleg az Ambassadorban játsszák), a darab pedig a hetedik legtöbbször játszott musical a Broadway történetében. Az ősbemutatón Velma Kelly szerepében Chita Rivera, Roxie Hartként Gwen Verdon lépett fel, Billy Flynnt Jerry Orbach, Morton Mamát Mary McCarthy, Amos Hartot pedig Barney Martin alakította.

2002-ben készült el a Chicago filmváltozata, a főszerepekben Catherine Zeta Jonesszal és az alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Renée Zellwegerrel.