Ervin

Egyetlen magyarként

2009.06.09. 00:49

Programkereső

Kun Ágnes Anna egyedüli magyar versenyzőként bejutott az Operalia Énekversenyre. A megmérettetésre július 25. és 27. között kerül sor.
Kun Ágnes Anna
Kun Ágnes Anna

A világhírű tenor, Placido Domingo által alapított Operaliára idén végül több mint 1200-an jelentkeztek, de közülük csak 40-en mérhetik össze tudásukat. A versenyt először rendezik meg hazánkban, Budapest és Pécs ad otthont az elődöntőnek és a döntőnek. A zsűri elnöke maga Domingo lesz.

Az Operalia válogatóján a bíráló bizottság egy másik versenyre is keresett jelölteket: a Concours de Geneve-re 35 énekest választott ki a nívós zsűri, és Kun Ágnes Anna itt is a meghívott művészek között szerepel.

Kun Ágnes Anna mezzoszoprán 2008-ban kiváló eredménnyel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, énekművész szakon, Pászthy Júlia növendékeként. Előtte Schultz Katalinnál tanult hangképzést, s lelkész-teológus diplomát szerzett a Károli Gáspár Református Egyetemen.

2009-ben Fischer Annie-ösztöndíjat kapott, 2008-ban a Mezzo Énekverseny középdöntőse volt, 2006-ban pedig megnyerte a Simándy József Énekversenyt.

Énekelt már a Miskolci Nemzetközi Operafesztiváltól kezdve a Kortárs Zenei Fesztiválig sok hazai és külföldi koncerten. Repertoárján számos műfaj található, néha könnyűzenei kirándulásokat is tesz.

Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Helmuth Rilling, illetve Vashegyi György. Hamari Júlia, Johannes von Duisburg, Helmuth Rilling, Antoine Palloc, Mitsuko Shirai, Nicholas Clapton, Csengery Adrienne, Schultz Katalin, Roel van Oosten kurzusain vett részt.

2006 és 2008 között Katishát játszotta a Balázs Zoltán rendezésében bemutatott Mikádóban, melynek Sullivan a zeneszerzője. Jelenleg a Nemzeti Színházban játszik Racine Atáliájában, melyhez Melis László komponált zenét, a rendező: Valló Péter.