Konrád

Szerelemváros

2009.06.16. 11:31

Programkereső

A Dóm tér és az Újszegedi Színpad idei produkcióiról Bátyai Edinával, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával beszélgettünk.

Mediterrán teraszok, és kávéházak a belvárosban, a halászcsárdák a folyóparton, világhírű mesterek és tanítványok képei a REÖK palotában - a Szeged kínálta nyári élmények sokasága várja a vendégeket. Jó néhány estén pedig újra megszólalnak a fanfárok, hogy a Dóm tér közönségét elvarázsolják. A Szegedi Szabadtéri Játékok 78. évét hirdetik a dallamok, azt az évadot, melynek előadásaiban a szerelem megannyi arca felvillan majd. Az évad július 3-án, a Cigányszerelem című operett bemutatójával kezdődik - sztárszereposztásban. Az idei évadban a visszatérő sikerprodukciók mellett az új bemutató és a külföldről meghívott előadás a különlegesség. A Dóm tér idei produkcióiról Bátyai Edinával, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával beszélgettünk.

- Remek produkciót ígér a Cigányszerelem. Az operettek nagy sikert arattak az elmúlt években.

- Operettjeinkben, népszerűségükön túl, mindig az jelentett igazi kihívást, hogy a remek színészek és énekesek hogyan képesek a produkciót a legkiválóbban szolgálni. Az idén talán elegendő a neveket említeni - Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Stohl András, Gesztesi Károly, az énekesek közül Kiss B. Atilla vagy Frankó Tünde -, hogy igazi, emlékezetes előadást várjunk. Béres Attila rendezése a hatalmas tér hangulatát, Lehár világát és a szegedi éjszakák varázsát éppúgy igyekszik majd visszaadni, ahogy a színészek és énekesek is átadják magukat a hatalmas színpad hangulatának.

- Tavalyi bemutatója után idén a második szezonjához ér a Turandot előadása. Akkor magyarul énekeltek, ebben az évben viszont olaszul hangzik el az opera. Miért a váltás?

- Most Rost Andrea világhírű szopránunk fellépése által frissülő produkcióval készülünk! Egy látványos, gyönyörű díszletekkel és jelmezekkel építkező, lélegzetelállító opera született tavaly a Dóm téren. Örülök, hogy Kesselyák Gergely, aki a rendezője és a karmestere az előadásnak, most az olasz nyelvű előadás mellett döntött. Az operákat érdemes eredeti nyelven játszani. A nyelvek muzikalitása és a mű zenéje kölcsönösen hatnak egymásra. Ha az operai hatás egészéből kihagyjuk az eredeti nyelv dallamát, akkor csökken az előadás valódi élménye. Megrögzött operakedvelő nézőként nagy boldogsággal tölt el, hogy a Turandot gyönyörű áriái ezúttal olaszul szólnak majd a Dóm előtt.

- 12 év után tér vissza Szegedre az Elisabeth. Ezt az előadást már nagyon várta vissza a közönség.

- Az elmúlt két évtizedben kialakult a musical repertoárunk - mint más műfajokban is, az Aidától a Toscáig - ez olyan fontos előadásokat jelent, amelyeket érdemes a színen tartanunk. Felnőtt egy olyan korosztály, akik még nem láthatták, idősebb nézőinktől pedig rengeteg levelet kaptunk, hogy mennyire várják ezt a produkciót. Az Elisabethtel lezárható az a klasszikus vonulat, amit a Rudolf vagy a Rómeó és Júlia is jelentett. Nagy történelmi pillanatok, mély emberi érzelmek, remek koreográfiák, népszerű dallamok, szép évek voltak Az ilyen típusú produkcióktól most egy időre búcsúzunk. Az Elisabeth előadását mégis szerencsés döntés volt visszahozni. Erzsébet szeretett alakja, legendája, a mű népszerűsége most is pozitívak nézői visszajelzéseket indított, és nagyon jól fogynak a jegyek is.

- A Szerelemtánc, a Béjart Balett produkciója is itt lesz a Dóm téren.

- Fontosnak tartottam, hogy ez a produkció itt legyen a Szabadtérin. A Mester hajdani koreográfiáiból és a mostani művészeti vezető munkáiból összeállított táncgála egyszerre klasszikus és friss, eredeti. A szerelem nyelvén táncolnak, olyan muzsikákra, mint a Queen, a U2 szerzeményei vagy éppen a Bolero népszerű dallamai. Az egyes jelenetek Versace tervezte jelmezei, a fantasztikus világítás, a szólók és a csoportos táncok a test és lélek harmóniáját sugározzák.

- Újszegeden a beregszászi társulat vendégeskedik. Még a kilencvenes évek közepén született Boccaccio-átiratuk, ami Sólyompecsenye címen kerül színre. Miért ezt a produkciót választották?

- Az újszegedi színpad a családoknak szóló előadások helyszíne, ahol ez a különleges hangulatú előadás igazi otthonra lel. A kilencvenes években már volt kapcsolatunk a határon túli magyar színházakkal. Például a sepsiszentgyörgyi színház járt itt Az énekes madár című Tamási Áron-darabbal. Aztán bezárt az Újszegedi Szabadtéri Színpad, és az efféle együttműködéseknek is vége szakadt. A beregszásziak rendszeres vendégek Magyarországon, de valahogy mindig elvitték őket előlünk. Most szerencsére sikerrel jártunk, és a Sólyompecsenyével, egy sokszorosan díjnyertes, vérbő, fergeteges előadással szórakoztatják majd a közönséget.

- Új hagyományt is teremtettek, hiszen a Szabadtéri Játékokhoz kapcsolódnak a REÖK kiállításai, most már a képzőművészeti tárlatokat is fölvették kínálatukba.

- Ez nagyon szerencsés együttműködés a Regionális Összművészeti Központtal. A REÖK működése szűk két évében országosan ismert összművészeti kiállítóhely lett. A nemrég zárult Andy Warhol-kiállításnak nagy nemzetközi visszhangja is támadt, a külföldről Szegedre érkezőket is a palotába csábította. A Szabadtéri jegytulajdonosai az REÖK aktuális nyári tárlatait idén is ingyenesen tekinthetik meg. A nyári színházi esték felejthetetlen hangulatát a klasszikus és a kortárs képzőművészet nagyszabású eseményeivel tesszük még átélhetőbbé. A REÖK-ban folytatódnak a népszerű közönségtalálkozók is, ahol a Szabadtéri színész és énekes sztárjai mesélnek a kulisszák mögötti kalandokról, az előadások létrehozásáról és szegedi élményeikről. De szívesen vállalkoznak arra is, hogy a vendégeknek szubjektív tárlatvezetéseket tartsanak. Tavaly is nagy sikerrel találtak egymásra a szereplők a közönséggel a REÖK-ben.

- Hogyan oszlanak meg az egyes évadok között a bemutatók?

- Mi a racionalitásra törekszünk, de vannak más szempontok is. A 2008-as évad nagyon erős volt a négy premierrel. Idén tervezhetőbb gazdasági körülmények között dolgozhatunk, a 2010-es esztendőben pedig ismét négy bemutatóval számolunk. A jól bevált játékrendünket több szempont is meghatározza, ez a műfaji változatosság, a népszínházi elkötelezettség és természetesen a közönség igényeinek a kiszolgálása. A páros esztendőkben a Nemzetközi Néptánc Fesztivál produkcióit hozzuk a Dóm térre, ez tavaly a Benyovszky volt. A jövő évi előadást is kitűztük már, de a címről még babonából sem beszélnék. A páratlan esztendőkben pedig vendégelőadásokat hívunk. Idei évadunkra a Béjart Balettet találtam a legalkalmasabbnak.

- Hogyan érinti a gazdasági válság a Szegedi Szabadtéri Játékokat? A tavaszi sajtótájékoztatón optimista mondatok hangzottak el az idei esztendő lehetőségeiről is.

- A Szabadtéri költségvetése - amelyben a REÖK büdzséje is benne van - közel egymilliárd forint. Ebből a város 220 millió forintot garantál, megállapodásunk szerint a tavalyi, az idei, és a jövő esztendő városi támogatása is stabilan ennyi. Nekünk a téli időszakban, kell előteremtenünk a többi forrást, a jegyértékesítés beindításával, és a pályázati lehetőségek maximális kihasználásával. Évek óta a nézők bizalmát szeretnénk elnyerni, elsősorban azért az esténkénti négy ezer emberért dolgozunk, akik egy-egy előadásunkra megváltják a jegyeket.

- Esett már szó a közönségről. Alapítása óta nyilván elsősorban a belföldi turizmusra épít a Szabadtéri, mégis, milyen szerepet tölt be a térség idegenforgalmában? Miben állhat a külföldieket is vonzó ereje az ország legnagyobb népszínházának.

- Az autópályának köszönhetően ma nyolcvan perc alatt elérhető a fővárosból Szeged. Egyre többen választják az egynapos, városnézéssel is bővített kirándulási ajánlatunkat. A szerb és a román határ túloldaláról, Erdélyből és a Vajdaságból minden évben visszatérő nézőink vannak. Felméréseink azt mutatják, hogy látogatóink 64%-a érkezik Magyarország más tájairól vagy külföldről. Ahhoz, hogy a régióból messzebbre is kitekinthessünk, és az ország nyugati felében élőket is meggyőzzük arról, hogy ne St. Margarethenbe, hanem Szegedre jöjjenek opera- és operett-előadásokért, még sok munkára van szükség. Hogy a Salzburgi Ünnepi Hetekhez hasonló volumenű és vonzerejű rendezvénnyel is reális harcot vívjunk a turistákért, ez a jövő feladata.