Csilla, Noémi

Kritika vagy intrika?

2009.08.10. 05:46

Programkereső

Zajlik az élet Salzburgban, de nemcsak a pódiumon és a színpadon, hanem a színfalak mögött is.

A májusban kinevezett új intendáns, Alexander Pereira - a Zürichi Opera igazgatója - a Játékok irányítását csak 2012-ben veszi át, ám megbízatása 2011 októberében már életbe lép. Ez azt jelenti, hogy Salzburgban egy évadra intendáns nélkül maradnak. Áthidaló megoldásként a Játékok koncertigazgatóját, Markus Hinterhäusert kérték fel, hogy a köztes időszakban valósítsa meg a jelenlegi igazgató, a pozícióból saját kérésére 2010-ben - a berlini Staatsoperbe - távozó Jürgen Flimm programját.

Hinterhäuser szerint Pereira kiválasztásában a művészi elképzelések helyett a gazdaságiak domináltak. A jelenlegi vezető azt is felrója utódjának, hogy többek között az ő szerződését sem hosszabbította meg, mivel a fesztivált kapcsán a szervezeti és a programstruktúrát illetően is eltérő véleményt képviselnek, Hinterhäuser ugyanis a döntőbizottságot kibővítené.

Az első hírek elkezdtek szivárogni Pereira terveit illetően. A News című lap szerint Tobias Moretti rendezné 2012-ben a Nikolaus Harnoncourt által dirigált Varázsfuvolát, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Moretti is csak annyit mondott, hogy megkeresték, a felkérést pedig megtiszteltetésnek tartja. Pereira előzetes nyilatkozataiban kiemelte a Mozart-örökség ápolásának fontosságát, a barokk és a német romantikus operák bemutatását; 2012-ben egy, a 20. század második feléből származó mű kerül színpadra, 2013-tól ősbemutatókat tervez, 2014 pedig Richard Strauss éve lesz.

Eközben Marlene Streeruwitz osztrák írónő is megfogalmazta aggályait a Salzburgi Ünnepi Játékokat illetően. Ő azonban nem a programokat vagy a szervezeti felépítést, hanem magát az eseményt kritizálta: elitista, reakciós rendezvénynek nevezte a Deutschlandradio Kultur egyik adásában, az antidemokratikus jelzőt használta a fesztivál állami támogatására. A szponzorokkal sem bánt kesztyűs kézzel az írónő, aki szerint a támogatók a teljes költségvetésnek alig tíz százalékát adják, a PR-ból viszont százszázalékos hasznot csinálnak.