Júlia, Rita

Mathias Husmanné a Sibelius-medál

2009.12.15. 17:31

Programkereső

A hamburgi születésű zeneszerző-karmestert tüntették ki a Jean Sibelius-emlékéremmel. Husmann Költözőmadarak (Zugvögel) című tavaly bemutatott operájával érdemelte ki az elismerést.
Mathias Husmann
Mathias Husmann

A szokatlan című opera Sibelius nyolcadik szimfóniájának keletkezéstörténetéről szól. A Jean Sibelius szülőházával díszített medált 1985 óta adományozzák olyan zeneszerzőknek, akik a finn zenével közelebbi viszonyba kerülnek. A Sibelius születésének 120. évfordulóján életre hívott díjat korábban olyan művészek kapták, mint Herbert von Karajan, Sir Colin Davis vagy Esa-Pekka Salonen.

Mathias Husmann 1948-ban született Hamburgban, itt végezte zenei tanulmányait is. Karmesterként 22 évesen debütált az észak-német város filharmonikus zenekarával illetve operaegyüttesével. Későbbi megbízásai Darmstadtba, Mannheimbe és Dortmundba szóltak, 1983 és 1991 között pedig Ulm városában volt a helyi filharmonikusok főzeneigazgatója. Jelenleg a berlini, hamburgi és stuttgarti zeneművészeti főiskolákon oktat a 61 éves karmester, aki zeneszerzőként számos szimfóniát, operát, kantátát, dalt és kamaraművet jegyez.

A Husmann-opera főpróbájának német nyelvű werkfilmjét ide kattintva nézhetik meg.