Bernát, Felícia

Bemutatták a Berlini Staatsoper felújítási terveit

2009.12.26. 12:13

Programkereső

Egy nappal karácsony előtt bemutatták a berlini Unter den Lindenen található német állami operaház rekonstrukciós terveit.

Régóta vitatéma az ezer sebből vérző Berlini Staatsoper felújítása, az épület végleges látványterveit mégis csak most tárták először a nagyközönség elé. A skiccek szerint a nézőtér ún. Paulick-plafonja megmarad, ám azt - az épület felfelé történő kibővítésével - négy méterrel magasabbra helyezik, és felette visszhangkamrát alakítanak ki, hogy a terem száraz akusztikája javuljon. (A látványtervek ide kattintva tekinthetők meg.) Emellett az európai összehasonlításban szerény, alig 1400 fős ülőhelykínálatot is bővítik, valamint természetesen a színpadtechnikát és a kiszolgálóhelységeket is felújítják.

Berlin Staatsoper
Berlin Staatsoper

A berlini Operát - ahol többek között Alban Berg Wozzeckét bemutatták - legútóbb 1983-86 között újították fel teljes körűen. Az építési engedély birtokában a munkálatok előreláthatóan 2010 szeptemberében kezdődnek, és 2013 őszén fejeződnek be, a felújítás alatt az előadásokat a Schiller-Theaterben fogják tartani. A rekonstrulció tervezett költségvetése 239 millió euróra rúg, melynek túlnyomó részét állami forrásból fedezik. A nyertes iroda a stuttgarti HG Merz, az iroda, ami a berlini operával szemben, a Babelplatz túloldalán található nemzeti könyvtár föld alatti bővítését is tervezte.