Orbán

Alessio Vlad a Római Opera élén

2009.12.28. 06:01

Programkereső

Nyolc hónapos keresés után megtalálták a Teatro dell'Opera di Roma új művészeti vezetőjét.

Alessio Vlad zeneszerzést a Santa Cecilia Akadémián tanult, karmesterként Franco Ferrara, Sergiu Celibidache és Bruno Campanella növendéke, majd Leonard Bernstein asszisztense volt. Asszisztens karmesterként dolgozota Spoletói Fesztiválon és a Római Operában, maestróként Montepulcianóban debütált. Neves olasz operaházak zenekarainak élén állt (Bologna, Palermo, Cagliari), dirigálta a Toscanini Zenekart, a Szicíliai Szimfonikus Zenekart, a RAI Zenekarát, valamint dolgozott többek között a Schleswig-Holstein-i, a Drezdai Filharmonikusokkal és a Weimari Staatskapellével. A Santa Cecilia Kamarazenekarral számos Puccini-, Catalani-, Pergolesi- és Vivaldi-felvételt vett lemezre.

Színházi és filmzeneszerzőként is sikeres - 1999-ben Golden Globe-bal is díjazták -, sokszor dolgozott együtt Cristina Comencinivel, Bernardo Bertoluccival (Ostrom),Franco Zeffirellivel (Egy apáca szereme, Jane Eyre, Tea Mussolinivel, Mindörökké Callas), Giorgio Ferrarával és Gianluigi Calderonéval (A fiatalság színei).

Az utóbbi években a genovai Teatro Carlo Felice, az anconai Teatro delle Muse és a nápolyi Teatro San Carlo művészeti vezetőjeként, illetve a Spoletói Fesztivál tanácsadójaként tevékenykedett.

Részlet a 2006-os Jane Eyre zenéjéből: