Orbán

Henze-operával is ünnepel a Ruhr-vidék

2010.01.04. 11:55

Programkereső

A 2010-es év Európai Kulturális Fővárosai Essen, Isztambul és Pécs. A német városban az év egyik legfontosabb eseménye a Henze-projekt keretében a zeneszerző új operájának premierje lesz.
Hans Werner Henze
Hans Werner Henze

Idén minden héten lesz Hans Werner Henze-mű a Ruhr-vidéki koncerttermek és operaházak műsorán, szeptember 25-én pedig Gladbeckben, a bemutatják a komponista Gisela, avagy a szerencse figyelemre- és gondolkodásraméltó útja című operáját. A darabbal a zeneszerző elsősorban a fiatal korosztályt célozza meg: a történet diákokról szól, akik Oberhausenből Nápolyba utaznak, és az olasz városban az egyik lány beleszeret egy helyi fiúba. A modern mesében az ősbemutatón a professzionális zenészek mellett amatőrök is közreműködnek majd.

Az operapremier mellett Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kultuszminisztere kiemelte az éves programból a Ruhrtriennalét, a Ruhr Zongorafesztivált, az új múzeumok, köztük a Ruhr Múzeum, illetve a Folkwang Museum új épületének megnyitását, a dortmundi U-tornyok elkészültét, Jochen Gerz képzőművész különleges projektjeit, valamint a Hangszert minden gyereknek! kezdeményezést.

A hivatalos megnyitó, amelyre Horst Köhler államelnököt, az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót és a tartomány miniszterelnökét, Jürgen Rüttgerst is várják, január 9-én és 10-én lesz. Az ünnepségen elhangzik Herbert Grönemeyer Komm zur Ruhr! című új régióhimnusza.

A térség politikusai számára a 120 millió eurós költségvetésű programsorozat - ebből ötven milliót áll az EU - fő célja az, hogy az egykori Montán-régió új öntudatra ébredjen, kulturális események által megerősödjön a városok és a lakosság mi-tudata, és a turisták számára a térségről kialakult kép megváltozzon.

Megosztás