Bernát, Felícia

Évkezdet az Operában

2010.01.11. 12:46

Programkereső

Az Operaház január-februári programja is számos érdekességet, premiert, új beállókat, vendégjátékot, Operabált és jótékonysági gyermekelőadást egyaránt tartogat.

A varázsfuvola nagysikerű karácsonyi premierjei után a harmadik szereposztás január 16-án mutatkozik be a Vígszínházban.

Január 15-től újra műsoron lesz a tavalyi évad sikeres felújítása, A sevillai borbély. Békés András 1986-os legendás rendezését Kovalik Balázzsal újította fel, a szerepeket ezúttal is jórészt csupa fiatal operaénekesre osztották.

Színpadra lépnek az Operaház népszerű dívái: Sümegi Eszter a Tosca címszerepét énekli január 12-én, 16-án és 23-án, míg Tokody Ilona és Wiedemann Bernadett a Don Carlos női főszerepeiben lép fel január 19-én, 22-én és 24-én.

A 125 éves Operaház vezetése az idei évad tervezésekor egyebek mellett két fontos szempontot tartott szem előtt: ismét műsorra tűzni a 20. század legjelentősebb magyar operáit, illetve méltón tisztelegni a 2009 decemberében 80. évét betöltő vezető koreográfus, Seregi László életműve előtt. E két szempontot megvalósítva tűzték műsorra egy estén Petrovics Emil első operáját, az 1962-ben bemutatott, majd 2001-ben Kerényi Miklós Gábor rendezésében felújított C'est la guerre című művet és a Dohnányi Ernő zenéjére készült Változatok egy gyermekdalra című Seregi-opuszt. Az est karmestere a külföldön is népszerű dirigens, Vajda Gergely, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Eddigi pályafutása során többek között a Philadelphia Orchestra, az Opera de Montreal, az Atlanta Opera, a Klangforum Wien, és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara együtteseit vezényelte. 2002 őszétől a Milwaukee Symphony Orchestra asszisztens karmestereként dolgozott, majd az Oregon Symphony Orchestra első karmestere lett.

Január 28-án Létay Kiss Gabriella mutatkozik be a Csajkovszkij Anyeginjének női főszerepében. A 2008-as Kovalik-rendezés címszerepét Remenár Pavol énekli. A művész Dolné Dubovéban született 1974-ben. Pozsonyban a Comenius Egyetem Pedagógiai Karán diplomázott. 1996-ban elnyerte a Schneidra-Trnava Eurovíziós Énekversenyt, 1999-ben a Lucia Popp Énekverseny döntőse volt. 2000-ben diplomázott a Pozsonyi Zeneakadémián. Ugyanebben az évben szerződtette a Szlovák Nemzeti Színház. Első sikereit, melyre a nemzetközi sajtó is felfigyelt, két Peter Konwitschny-rendezésben aratta: Anyeginként (ezt az alakítást 2004-ben Miskolci Bartók + Csajkovszkij Nemzetközi Operafesztivál közönsége is láthatta) és a Pillangókisasszony Sharpless konzuljaként.

Február 9-én a Pozsonyi Nemzeti Színház a Peter Konwitschny rendezte Pillangókisasszonnyal vendégeskedik Budapesten. Konwitschny értelmezésében a Pillangókisasszony egy Japánban játszódó személyes tragédiából modern és meglepően aktuális párkapcsolati parafrázissá válik. A főhősnő sorsát a tiszta humánum és az embertelen társadalmi elvárások feloldhatatlan ellentéte pecsételi meg, amely a modern, "felvilágosodott" nyugati civilizációban éppúgy érvényes üzenet lehet, mint egy évszázaddal ezelőtt a Távol-Keleten.

Az Operabál történetében először az Operaház immár nemcsak helyszíne, de házigazdája is a báli szezon első számú rendezvényének. Az est sztárvendége a nemzetközi operaélet egyik legsikeresebb művésze, José Cura, partnere Komlósi Ildikó.

Az Operabál másnapján - immár a tavalyi hagyományteremtő alkalom második rendezvényeként - közel ezer sérült és hátrányos helyzetű gyermeket hív meg az Operaház az operabáli díszletek közé. A pompás térbe rendhagyó előadást rendezett Kovalik Balázs. Humperdinck Jancsi és Juliska című művét a báli táncparketten adják elő az Operaház művészei.

Február 20-án ismét látható A filozófus lelke, avagy Orfeusz és Eurüdiké című Haydn-darab. Zsótér Sándor rendezését a 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be. Ezúttal a férfi címszerepben, Rost Andrea partnereként, Brickner Szabolcs lesz látható. A fiatal tenor a Székely Mihály, valamint a Simándy József Országos Énekverseny győztese, a Ferruccio Tagliavini Nemzetközi Énekverseny második helyezettje, és 2008-ban a Queen Elisabeth Nemzetközi Énekverseny első díjasa. Számos koncerten és fesztiválon lép fel külföldön, többek között Helmut Rilling, Kazushi Ono, Nicola Luisotti, Valerij Gergijev, Christopher Warren-Green vezényletével, emellett rendszeresen koncertezik a hazai vezető zenekarokkal. Külföldön a Bayerische Staatsoper, az Oper Frankfurt valamint a Nationaltheater Weimar vendégszólistájaként énekel. Főbb szerepei közé tartozik Nemorino, Lenszkij, Romeo, Alfredo, Belmonte, Orfeo és Tamino.